Ο Ερντογάν απειλεί να αφήσει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Τουρκία να έρθουν στην Ευρώπη

Ο Ερντογάν απειλεί να αφήσει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Τουρκία να έρθουν στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, την Πέμπτη να απελευθερώσει ένα κύμα προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για μια πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας στο προσφυγικό.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στα εδάφη της και αν όλοι κατευθύνονταν προς την Ευρώπη, τότε οι Ευρωπαίοι δεν θα ήξεραν τι να τους κάνουν. Επιπλέον υπενθύμισε πως με βάση τη συμφωνία για το προσφυγικό, η ΕΕ έχει υποχρέωση να δώσει στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια ευρώ εν είδει βοηθείας για τα προηγούμενα χρόνια. «Από όσο θυμάμαι, μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει δώσει μόνο 250-300 εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία» σχολίασε.

«Αυτή τη στιγμή [η Ευρώπη] δεν μπορεί να δεχθεί 100-500 πρόσφυγες. Υπήρξε υπόσχεση, τον Ιούνιο περίπου θα έδιναν τρία δισ. ευρώ, θα ακολουθούσαν άλλα τρία δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουμε λάβει 250-300 εκατ. Αυτή είναι η κατάσταση» συμπληρώνει. «Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNHCR] λάβαμε ενίσχυση περίπου άλλα 550 εκατ. δολάρια. Ο δικές μας οι δαπάνες μαζί με εκείνες των ΜΚΟ και των δήμων είναι περίπου 26-27 δισ. δολάρια» αναφέρει.

Η Τουρκία απειλεί εδώ και μήνες σχεδόν σε καθημερινή βάση να αναστείλει τη συμφωνία για το Προσφυγικό εάν δεν απελευθερώσει η ΕΕ τη βίζα για τους Τούρκους υπηκόους, ωστόσο αρνείται να εκπληρώσει τον όρο της Ένωσης για την μεταρρύθμιση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ