Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ

Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Αμερικανική άσκηση άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το 2012 - Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

H Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για αναστολή των προγραμματισμένων επιθεωρήσεων  σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο της πυρηνικής Συνθήκης START με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι εγκαταστάσεις που υπόκεινται σε ελέγχους στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα εξαιρεθούν «προσωρινά» από τέτοιου είδους αυτοψίες. 

Η Μόσχα αναγκάστηκε «να καταφύγει σε αυτό το μέτρο ως αποτέλεσμα της επιμονής της Ουάσινγκτον ότι θα επιδιώξει αναπόφευκτα την επανέναρξη των επιθεωρήσεων υπό συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι όροι που προτείνει η Ουάσινγκτον «δημιουργούν μονομερή πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και ουσιαστικά στερούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία το δικαίωμα διεξαγωγής επιθεωρήσεων σε αμερικανικό έδαφος», συμπληρώνει.

Το Κρεμλίνο ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αμερικανική κυβέρνηση ότι τελειώνει ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση της συνθήκης «New START» και ότι, εφόσον εκπνεύσει το 2026 χωρίς να αντικατασταθεί, η παγκόσμια ασφάλεια θα αποδυναμωθεί.

«Ο τελευταίος πυλώνας ελέγχου πυρηνικών όπλων»

Σε ισχύ από το 2011, η Νέα Συμφωνία Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (New Strategic Arms Reductions Treaty - START είναι η τελευταία από μια σειρά συμφωνιών που ουσιαστικά διατηρεί έναν έλεγχο στα πυρηνικά οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων. 

Στο πλαίσιο της New START, Ρωσία και ΗΠΑ περιορίζονται στον ίδιο αριθμό πυρηνικών κεφαλών και των όπλων μεταφοράς τους. Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης στους κανόνες, υπάρχουν αυστηροί κανόνες και προαπαιτούμενα διαφάνειας μεταξύ των δύο χωρών ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη εικόνα εκατέρωθεν των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών τους. 

Μετά την κατάρρευση, το 2019, της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσης Εμβέλειας (Intermediate-range Nuclear Forces - INF), η Νew START απέμεινε ως η μόνη μεγάλη συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. 

Με πληροφορίες από AFP/European Parliament

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ