Νέα Ζηλανδία: Οργή για βιαστή που ισχυρίστηκε πως είχε «συναινετικό σεξ» με 12χρονη

Νέα Ζηλανδία: Οργή για βιαστή που ισχυρίστηκε πως είχε «συναινετικό σεξ» με 12χρονη Facebook Twitter
0

Η ανάκριση ενός θύματος βιασμού, για το οποίο ακούστηκε σε δίκη ότι «συναίνεσε» σε σεξουαλική πράξη με ενήλικο όταν ήταν μόλις 12 ετών, έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ισχύουσα  νομοθεσία στη Νέα Ζηλανδία για τις υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης.

Οι συνήγοροι του κοριτσιού πιέζουν για μια πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας.

Ο δράστης, Tulisi Leiataua, κρίθηκε ένοχος αυτή την εβδομάδα σε 33 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δύο κοριτσιών.

Το μικρότερο θύμα του ήταν 8 ετών όταν ξεκίνησε η κακοποίηση. Και τα δύο θύματα δέχθηκαν επί δύο εβδομάδες τα «πυρά» της εξαντλητικής υπερασπιστικής γραμμής του δράστη.

Αυτό, και όχι το τελικό αποτέλεσμα της δίκης, ήταν που προκάλεσε κατακραυγή μεταξύ των υποστηρικτών της αναθεώρησης στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Leiataua υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η σεξουαλική του συνεύρεση με ένα από τα κορίτσια, το οποίο ήταν 12 ετών κατά τις επιθέσεις, ήταν «συναινετική», ότι δήθεν εκείνη τον «κυνήγησε» και ότι «επομένως δεν ήταν βιασμός

Η υπεράσπισή του χρησιμοποίησε ένα στοιχείο της νομοθεσίας της Νέας Ζηλανδίας που δεν είναι ευρέως κατανοητό από το ευρύ κοινό.

Αυτό αναφέρει ότι ενώ η ηλικία συναίνεσης είναι γενικά τα 16 έτη στη Νέα Ζηλανδία, η συναίνεση εξακολουθεί να είναι μια νομική άμυνα διαθέσιμη σε όσους κατηγορούνται για βιασμό καθώς δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο.

Οι συνήγοροι λένε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως συναινούντα μέρη στη σεξουαλική δραστηριότητα με ενήλικες.

«Σίγουρα πρέπει να υπάρξει αλλαγή», δήλωσε η Κάθριν ΜακΦίλιπς, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης σεξουαλικής κακοποίησης HELP.

Είπε ότι είναι «ανήθικο να προωθούνται αυτές οι ιδέες που υποστηρίζουν ότι ένα παιδί θα μπορούσε να συναινέσει».

Η ΜακΦίλιπς είπε ότι το να κατηγορηθεί ένα παιδί στο δικαστήριο για ψέματα και ότι συναινούσε σε σεξουαλική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετο τραύμα στα θύματα, ιδιαίτερα στα παιδιά.

«Ως ενήλικας, είναι αρκετά κακό να κατηγορηθείς για κάτι που σου έγινε σκόπιμα. Είναι απαίσιο αλλά αν είσαι παιδί;»

«Όταν ένας ενήλικας σου το κάνει αυτό, και μετά ένας άλλος σε κατηγορεί για αυτό στο δικαστήριο, αυτό δείχνει πως ο κόσμος σου έχει γυρίσει ανάποδα, ότι τα δικαιώματα όλων αυτών των ενηλίκων που μπορούν να σε βλάψουν, επικυρώνονται από το κράτος».

Ο δικαστής Richard Earwaker, ο οποίος προήδρευσε της υπόθεσης, ασχολήθηκε με το ζήτημα της συναίνεσης σε ένα άτομο κάτω των 16 ετών τις τελευταίες ημέρες της δίκης, ανέφερε η New Zealand Herald.

«Νομικά, ένα άτομο κάτω των 16 ετών δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του για κατηγορίες για άσεμνες πράξεις, επομένως ως ένορκοι, το μόνο που χρειάζεται να αποφασίσετε είναι εάν πραγματοποιήθηκαν οι άσεμνες πράξεις», είπε.

«Όμως όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, ένα άτομο κάτω των 16 ετών μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρέπει να εξετάσετε εάν η συγκατάθεση δόθηκε ή όχι με βάση τα στοιχεία που έχετε».

Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μαρκ Έντγκαρ υποστήριξε ότι το θύμα είχε εμπλακεί σε μια «συναινετική σχέση» για την οποία τώρα μετάνιωσε.

«Έχει αποστασιοποιηθεί και δεν θυμάται επειδή έχει μετανιώσει; Μάλλον ήταν πολύ μικρή για να το εκτιμήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήθελε να συναινέσει», είπε.

Ο Leiataua κρίθηκε ένοχος στο Περιφερειακό Δικαστήριο Manukau για τέσσερις περιπτώσεις βιασμού, τρεις κατηγορίες για άσεμνη πράξη με νεαρό άτομο, μία κατηγορία για σεξουαλική επίθεση, 10 κατηγορίες για παράνομη σεξουαλική επαφή, επτά κατηγορίες για άλλες σεξουαλικές παραβάσεις, δύο άλλες κατηγορίες για επίθεση σε παιδί και έξι κατηγορίες για άσεμνη πράξη σε παιδί.

Η Layba Zubair, μια 17χρονη ακτιβίστρια, έχει υποβάλει αίτηση στο κοινοβούλιο για αναθεώρηση των νόμων συναίνεσης της Νέας Ζηλανδίας, υποστηρίζοντας ότι «ο ορισμός της συναίνεσης στους ισχύοντες νόμους μας δεν αντικατοπτρίζει την ανάγκη για ελεύθερη συμφωνία την ώρα της πράξης».

Είπε ότι η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας χρειάζεται επείγουσα αναθεώρηση και η χώρα θα μπορούσε να εξετάσει άλλους νόμους συναίνεσης όπως αυτοί που εισήχθησαν στη Νέα Νότια Ουαλία φέτος.

«Το γεγονός ότι οι νόμοι μας για τη συναίνεση δεν έχουν καν ορισμό για τη συναίνεση και το γεγονός ότι οι νόμοι μας δεν προστατεύουν άτομα ηλικίας 12 ετών, είναι απλώς τρομακτικό», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι απίστευτο που οι δικηγόροι του δράστη μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι μια 12χρονη μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή της.

«Ένας δικηγόρος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του», είπε, «αλλά το γεγονός ότι ο νόμος τους επιτρέπει να προβάλουν αυτό το επιχείρημα και το γεγονός ότι ο νόμος τους υποστηρίζει είναι αηδιαστικό».

Το 2021, μια μελέτη εξέτασε τα πρακτικά από τις καταθέσεις παιδιών και εφήβων από 15 δίκες σεξουαλικής κακοποίησης.

Διαπίστωσε ότι τα παιδιά κατηγορήθηκαν ρητά ότι είπαν ψέματα και ρωτήθηκαν αν είχαν απολαύσει την κακοποίηση.

«Είναι σαφές ότι τα παιδιά-μάρτυρες χρειάζονται πολύ περισσότερη υποστήριξη και προστασία από ό,τι έχουν τώρα», είπε η επικεφαλής σύμβουλος του θύματος τότε, Δρ Κιμ ΜακΓκρέγκορ.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ