Μπόρις Μιντς: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που τόλμησε να εναντιωθεί στον Πούτιν

Μπόρις Μιντς: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που τόλμησε να εναντιωθεί στον Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο δισεκατομμυριούχος, Μπόρις Μιντς είναι ένας από τους λίγους πλούσιους Ρώσους επιχειρηματίες που μιλούν ανοιχτά κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων υψηλού προφίλ στη χώρα παρέμειναν σιωπηλοί για τον πόλεμο, αποφεύγοντας την κριτική στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τον Μιντς η εξήγηση για αυτή τη στάση είναι απλή: «Όλοι φοβούνται». 

Το Κρεμλίνο έχει επικριθεί ότι «κυνηγά» ή καταπνίγει τις απόψεις των αντιφρονούντων, ενώ από το 2014 έχουν επίσης απαγορευθεί όσες διαμαρτυρίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων. 

«Όποιος επικρίνει ανοιχτά τον Πούτιν έχει λόγο να ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια», τονίζει ο Μιντς, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο BBC.

Ο 64χρονος είχε ιδρύσει την επενδυτική εταιρεία O1 Group το 2003 την οποία και πούλησε το 2018. Όπως αναφέρει, ο συνήθης τρόπος «τιμωρίας» ενός επιχειρηματία στη Ρωσία που διαφωνεί είναι «να ασκηθεί μία δίωξη με πλαστά στοιχεία εναντίον της επιχείρησής του». 

«Τέτοιες ποινικές υποθέσεις επηρεάζουν όχι μόνο τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, αλλά και την οικογένεια και τους υπαλλήλους τους», είπε. «Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ανεξάρτητος από τον Πούτιν, θεωρείται ως απειλή καθώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την αντιπολίτευση ή να συνδράμει σε διαμαρτυρίες. Ως εκ τούτου, αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται εχθροί του Πούτιν και, επομένως, εχθροί του κράτους», πρόσθεσε. 

Ο δισεκατομμυριούχος είχε ταχθεί ενάντια στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Το 2015, μετά τη δολοφονία του Μπόρις Νέμτσοφ, ο οποίος εναντιωνόταν ανοιχτά στον Πούτιν, ο Μιντς αισθάνθηκε απειλή και αποφάσισε να φύγει για τη Βρετανία. 

Δύο χρόνια αργότερα, η πρώην επενδυτική του εταιρεία, O1 Group «βρέθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας». Παράλληλα, μία σειρά από νομικές διαδικασίες εκκίνησαν σε πολλές διαφορετικές δικαιοδοσίες. 

«Όταν αρχίζουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι κάποιος πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα αμέσως», είπε.

Σε αντίθεση με πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες, ο Μιντς δε βρέθηκε στη βρετανική λίστα κυρώσεων. Ωστόσο, συγκαταλέχθηκε στη λεγόμενη «λίστα του Πούτιν» των ΗΠΑ το 2018.

Από τα 210 ονόματα της λίστας, οι 114 βρίσκονταν στην κυβέρνηση, είχαν σχέση με αυτή ή ήταν σημαντικοί επιχειρηματίες. Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου του Μιντς, θεωρούνταν ολιγάρχες με τον ίδιο να αρνείται αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Σήμερα, ο Μπόρις Μιντς ζει στη Βρετανία και είναι συλλέκτης έργων τέχνης. Θεωρεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του είναι ασφαλείς στη χώρα ενώ τονίζει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ