Μπάιντεν: Οι γυναίκες που ταξιδεύουν για άμβλωση θα προστατεύονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Μπάιντεν: Οι γυναίκες που ταξιδεύουν για άμβλωση θα προστατεύονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι γυναίκες που ταξιδεύουν για να κάνουν άμβλωση θα προστατεύονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έχασαν το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση πριν από λίγες ημέρες, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την 50χρονη απόφαση της υπόθεσης Roe v Wade.

Η απόφαση άνοιξε το δρόμο για τις πολιτείες να απαγορεύσουν τη διαδικασία την ώρα που τα τοπικά δικαστήρια γίνονται πεδία μάχης στον αγώνα για την ανατροπή ή την υποστήριξη των υπηρεσιών αμβλώσεων.

Μιλώντας μέσω βίντεο τους κυβερνήτες των Δημοκρατικών πολιτειών, ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει πως ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να συλλάβουν γυναίκες που διέσχισαν τις πολιτειακές γραμμές για πρόσβαση σε κέντρα που πραγματοποιούν αμβλώσεις.

«Θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί αυτό. Αλλά θα συμβεί», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε χάπια που προκαλούν έκτρωση σε πολιτείες, όπου απαγορεύεται.

Ωστόσο, μια παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες νομικές προκλήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, είπε στο BBC ο Δρ Μάθιου Γουίλσον, ειδικός πολιτικών επιστημών στο Southern Methodist University.

Ιδιαίτερα δε, εάν οι πολιτείες πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «προσπαθεί ενεργά να ανατρέψει και να υπονομεύσει τους νόμους του κράτους», τόνισε.

Η ανατροπή του Roe v Wade έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και σε παγκόσμια κλίμακα.

Ήταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που εξασφάλιζε ότι οι έγκυες γυναίκες δικαιούνταν να κάνουν άμβλωση κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης τους και επέτρεπε νομικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη περιορίσει σοβαρά ή αποκλείσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Μπάιντεν είπε ότι μόνο οι νίκες των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές θα δώσουν στο Κογκρέσο την εξουσία να αποκαταστήσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτό θα γίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μετά τον Νοέμβριο, είπε.

Ωστόσο, τώρα υπάρχουν φόβοι ότι στις πολιτείες που περιορίζουν τις αμβλώσεις, η αστυνομία θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε ιστορικά αναζήτησης και δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας σε smartphone που ανήκουν σε άτομα, τα οποία επιχείρησαν να τερματίσουν μία εγκυμοσύνη.

Έχοντας αυτό υπόψη, η Google είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες, θα αρχίσει να διαγράφει πληροφορίες και δεδομένα χρηστών, όταν τα συστήματά της εντοπίσουν ένα ταξίδι σε κλινική αμβλώσεων, συμβουλευτικό κέντρο, καταφύγιο ενδοοικογενειακής βίας ή άλλες εγκαταστάσεις που παρέχουν «ιδιαίτερα προσωπικές» υπηρεσίες.

Οι γυναίκες σε πολιτείες όπου η άμβλωση απαγορεύεται ή περιορίζεται μπορεί να αναγκαστούν να διασχίσουν τα πολιτειακά σύνορα για να μεταβούν εκεί όπου η διαδικασία παραμένει νόμιμη.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ

«Αποτέλεσμα της επιμονής της Ουάσινγκτον ότι θα επιδιώξει την επανέναρξη των επιθεωρήσεων υπό συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα»
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ