Μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο τουρισμός επανακάμπτει - και φέρνει το χάος

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο τουρισμός επανακάμπτει - και φέρνει το χάος Facebook Twitter
0

Σε ένα συνέδριο για τον τουρισμό στο Πουκέτ τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κοίταξε τους παρευρισκόμενους και έθεσε μια προφανώς ρητορική ερώτηση.

«Είστε έτοιμοι;», ρώτησε ο πρωθυπουργός αφαιρώντας τη μάσκα του σηματοδοτώντας τη λεγόμενη «οικονομική επαναφορά» της χώρας μετά από περισσότερα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω κορωνοϊού. Όταν το πλήθος απάντησε «ναι» θα μπορούσε κάποιος να πει ότι απαντούσε εξ ονόματος του παγκόσμιου τουριστικού κλάδου που σύμφωνα με εκτιμήσεις παρέχει εργασία για έναν στους 10 ανθρώπους του πλανήτη. 

Ωστόσο, μια πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού ίσως διαρκέσει περισσότερο από τα δύο «σκληρά» χρόνια τής πανδημίας.

Προβλέψεις κάνουν λόγο για μια ανάκαμψη που θα έρθει με δυσκολίες. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, για παράδειγμα, επηρεάζει τον τουρισμό των Κινέζων που πριν την πανδημία αποτελούσαν κορυφαία πηγή τουριστικών δαπανών παγκοσμίως. 

Πάντως, μετά από δύο χρόνια σημαντικών περιορισμών η ανθρώπινη παρόρμηση για εξόρμηση και εξερεύνηση συμβάλλει στην τροφοδοσία της ανάκαμψης, γεμίζοντας πτήσεις και μουσεία παρά τις αυξανόμενες μολύνσεις από κορωνοϊό και τον πληθωρισμό. 

Πολλά μέρη, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν χαλαρώσει τις απαιτήσεις ασφαλείας, βλέπουν με αισιοδοξία τις κρατήσεις του καλοκαιριού. Όμως, παρά τη «θορυβώδη» επιστροφή των ταξιδιωτών, οι προκλήσεις και η αβεβαιότητα φέρνουν προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, μια πλήρης ανάκαμψη δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το 2024. 

Πριν καν τελειώσει ο Ιούνιος, η απότομη αύξηση μετακίνησης τουριστών προκάλεσε ήδη χάος σε αεροδρόμια με αεροπορικές εταιρείες να προσπαθούν καλύψουν τη ζήτηση και πολλές πτήσεις να ακυρώνονται. Καθυστερήσεις και χαμένες αποσκευές αποτέλεσαν και αποτελούν εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. 

Μέσα σε όλο αυτό πλαίσιο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα παράγοντα που απειλεί την τουριστική ανάκαμψη και ενισχύει τις πληθωριστικές τάσεις. Ακόμα και αν η πανδημία υποχωρεί, οι διεθνείς εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ