«Με αγαπάει η γάτα μου;»: Μπορούν να εκφράσουν αγάπη, απλώς δεν θέλουν (συνεχώς) χάδια

«Με αγαπάει η γάτα μου;»: Μπορούν να εκφράσουν αγάπη, απλώς δεν θέλουν (συνεχώς) χάδια Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Ενώ οι περισσότερες γάτες φαίνονται απόμακρες και μοναχικές, στην πραγματικότητα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε εμάς - και άλλες γάτες - από ό, τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι οι γάτες μπορούν να μάθουν ανθρώπινες λέξεις, ακόμη και να συνδέσουν τα ονόματα φίλων και άλλων γατών με πρόσωπα.

Οι οικόσιτες γάτες «περίμεναν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο γάτας μόλις άκουγαν το όνομά της», λένε οι ερευνητές. «Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι γάτες μπορούν να μάθουν ονόματα από την παρατήρηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ανθρώπων».

«Με αγαπάει η γάτα μου;»: Μπορούν να εκφράσουν αγάπη, απλώς δεν θέλουν (συνεχώς) χάδια Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash

«Τόση πολλή ενέργεια»

Και, ενώ είναι εύκολο να υποθέσει κάποιος ότι η γλυκιά γατούλα του τον σε μισεί - ειδικά αν τον χτυπάει με το πόδι της, αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι αλήθεια. Μερικές φορές, οι γάτες επιτίθενται απλώς και μόνο επειδή βαριούνται.

«Το βλέπω πολύ αυτό με τις μικρότερες σε ηλικία γάτες, που έχουν πολλή ενέργεια», λέει η Jennifer Van de Kieft, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σε γάτες. «Αν δεν έχουν διεξόδους για τέτοιου είδους ενέργεια και ευκαιρίες για να προσποιηθούν ότι παίζουν, το εξωτερικεύουν σε όποιον είναι γύρω τους».

Ο Carlo Siracusa, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής συμπεριφοράς στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, είπε ότι είναι σημαντικό να μην ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά της γάτας σαν να ήταν σκύλος. Οι σκύλοι εξελίχθηκαν από αγέλες, ενώ οι πρόγονοι των γατών ήταν μοναχικοί κυνηγοί.

«Πολλοί άνθρωποι θέλουν μια γάτα να λειτουργεί ως υποκατάστατο ενός σκύλου και δεν γίνεται», εξηγεί. «Επειδή οι γάτες είναι τόσο χνουδωτές και μαλακές, στους ανθρώπους αρέσει να τις αγγίζουν πολύ, αλλά αυτό δεν αρέσει απαραίτητα στις γάτες».

Η Jennifer Van de Kieft συμφωνεί. 

«Ίσως η ουρά τους αρχίσει να κουνιέται, ίσως τα αυτιά τους πάνε πίσω», σημειώνει. «Αν δεν δώσεις προσοχή, τότε η γάτα θα πει: "Περίμενε λίγο, δεν με ακούς. Προσπαθώ να σου το πω με το σώμα μου, αυτό δεν μου αρέσει πλέον"».

«Με αγαπάει η γάτα μου;»: Μπορούν να εκφράσουν αγάπη, απλώς δεν θέλουν (συνεχώς) χάδια Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash

Ακριβώς όπως τα παιδιά, χρειάζονται χρόνο για παιχνίδι

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σύνηθες οι οικόσιτες γάτες να νιώθουν ότι έχουν μειωμένα ερεθίσματα, οπότε μπορεί να νιαουρίσουν.

«Αυτό συνδέεται πραγματικά με την πλήξη», εξηγεί η Jennifer Van de Kieft. «Είναι περίπου σαν ένα νήπιο που γκρινιάζει ή κάτι σαν "βαριέμαι τόσο πολύ!"».

Επειδή οι γάτες είναι κυνηγοί από τη φύση τους, παρά την κάπως εξημερωμένη τους κατάσταση, χρειάζονται χρόνο για παιχνίδι για να «νιώθουν ότι κυνηγούν», κάτι που ωφελεί τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

«Δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένες να ζουν σε εσωτερικούς χώρους, δεν είναι αυτό που ήθελε η φύση», προσθέτει.

«Με αγαπάει η γάτα μου;»: Μπορούν να εκφράσουν αγάπη, απλώς δεν θέλουν (συνεχώς) χάδια Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay

Μπορούν να δείξουν αγάπη

Παρά την κακή φήμη τους περί ψυχρότητας, οι γάτες μπορούν κάλλιστα να εκδηλώσουν την αγάπη τους.

Εάν ένα γατάκι τρίψει ποτέ το κεφάλι του πάνω σας, σας σημαδεύει με τις φερομόνες που εκπέμπουν τα μάγουλά του.

«Απλώς σου βάζουν την μυρωδιά τους, τύπου "Ε, εσύ είσαι δικός μου"», λέει η Jennifer Van de Kieft. 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology διαπίστωσε μάλιστα ότι οι γάτες συνδέονται με τους ιδιοκτήτες τους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα μωρά.

«Οι γάτες δείχνουν παρόμοια ικανότητα να προσκολλιούνται στους ανθρώπους που τις φροντίζουν είτε για ασφάλεια είτε από ανασφάλεια, η οποία έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε παιδιά», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αλλά η Jennifer Van de Kieft, που έχει συνολικά πέντε γάτες, λέει πως τα ζωάκια της εκλιπαρούν για αγάπη με διαφορετικούς τρόπους- άλλο μπορεί να τριφτεί πάνω της και άλλο μπορεί να νιαουρίζει μέχρι να το ακολουθήσει στην κρεβατοκάμαρα όπου θα το χαϊδέψει μακριά από τα υπόλοιπα. 

«Όταν έχεις πέντε γάτες, βλέπεις πραγματικά πόσο διαφορετικές είναι μεταξύ τους και νομίζω ότι όλες εκφράζουν την αγάπη με διαφορετικούς τρόπους», σημειώνει. «Οι γάτες είναι αυτόνομες, δεν κάνουν όλες το ίδιο».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ