Οι αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκε το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα. 

 

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα του Μαυροβουνίου, που έχει υποστεί παρενοχλήσεις και έχει απομονωθεί στο παρελθόν, επισημαίνει το Associated Press. 

 

Πέρυσι, το συντηρητικό Μαυροβούνιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να βρεθεί πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ. 

 

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», έγραψε στο Twitter η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ταμάρα Σρζέντιτς, δηλώνοντας υπερήφανη γιατί τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος, ενώ έστειλε τις ευχές της στο ζευγάρι.  

 

Ο νόμος δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, αλλά όχι αυτό της υιοθεσίας παιδιών. Το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης στη χώρα καταχωρήθηκε στην πόλη Μπούντβα και σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλείται το Balkan Insight αφορά δύο νεαρές γυναίκες οι οποίες ζουν στο εξωτερικό, αλλά κατάγονται από το Μαυροβούνιο.