Κόσμος χορεύει στην πίστα και το κλαμπ συλλέγει ενέργεια από την θερμότητα των σωμάτων τους

Κόσμος χορεύει στην πίστα και το κλαμπ συλλέγει ενέργεια από την θερμότητα των σωμάτων τους Facebook Twitter
0

Το κλαμπ SWG3 στη Γλασκώβη εγκατέστησε ένα σύστημα, το οποίο δημιουργεί ανανεώσιμη ενέργεια από την θερμότητα του σώματος των ανθρώπων, που χορεύουν στην πίστα.

Η θερμότητα των χορευτών διοχετεύεται μέσω μιας αντλίας σε οπές βάθους 200 μέτρων που μπορούν να φορτιστούν σαν θερμική μπαταρία.

Στη συνέχεια, η ενέργεια επιστρέφει στις αντλίες θερμότητας, αναβαθμίζεται σε κατάλληλη θερμοκρασία και εκπέμπεται πίσω στην SWG3.

Οι ιδιοκτήτες λένε ότι αυτό θα τους επιτρέψει να αποσυνδέσουν πλήρως τους λέβητες φυσικού αερίου του χώρου, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 70 τόνους CO2 ετησίως.

Κόσμος χορεύει στην πίστα και το κλαμπ συλλέγει ενέργεια από την θερμότητα των σωμάτων τους Facebook Twitter

Ο Ντέιβιντ Τάουνσεντ, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων γεωθερμικής ενέργειας TownRock Energy, που σχεδίασε το σύστημα Bodyheat, δήλωσε στο BBC News: «Όταν αρχίζετε να χορεύετε, σε χαλαρό ρυθμό, τους Rolling Stones ή κάτι τέτοιο, μπορεί να παράγετε 250W. Αλλά αν έχετε έναν μεγάλο DJ που κάνει τους πάντες να χοροπηδάνε πάνω κάτω, μπορείτε να παράγετε 500-600W θερμικής ενέργειας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του SWG3, Άντριου Φλέμινγκ-Μπράουν είπε πως έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025.

«Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή την πρώτη επένδυση», είπε, «αλλά ελπίζουμε ότι θα αποδώσει με τον καιρό».

Η εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης κόστισε λίγο περισσότερο από 600.000 λίρες Αγγλίας.

«Αν ακολουθούσαμε μια πιο συμβατική οδό με τυπικό κλιματισμό, τότε το κόστος θα ήταν πιθανώς περίπου το 10% αυτού του ποσού – δηλαδή 60.000 λίρες», εξήγησε.

Ωστόσο η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας θα καταστήσει την επένδυση βιώσιμη σε περίπου πέντε χρόνια, ανάλογα με το κόστος.

«Εάν μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει σε αυτό εδώ το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε και σε άλλους χώρους, όχι μόνο εδώ στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε όλη την Ευρώπη και άλλες χώρες», δήλωσε στο BBC News.

Κόσμος χορεύει στην πίστα και το κλαμπ συλλέγει ενέργεια από την θερμότητα των σωμάτων τους Facebook Twitter

Το κλαμπ SchwuZ στο Βερολίνο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το καινοτόμο σύστημα.

«Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Τάουνσεντ. «Είδαν τι κάναμε στη Γλασκώβη και θέλουν να φέρουν το σύστημα αυτό και στο Βερολίνο», πρόσθεσε.

Ο δρ Γιον Γκλούγιας, καθηγητής γεωενέργειας στο τμήμα γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε: «Αν μπορείτε να εξοικονομήσετε θερμότητα, σημαίνει ότι κάνετε όλο το σύστημα πιο αποδοτικό. Αν παίρνετε τη θερμότητα από τους χορευτές, τόσο το καλύτερο. Η αποθήκευση της θερμότητας και η αναπαραγωγή της είναι ένας σημαντικός τρόπος που μπορεί να επηρεάσει θετικά την ενεργειακή κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο και να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια. Πρόκειται για πραγματικά καλή κίνηση».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ