Κορωνοϊός και θεωρίες συνωμοσίας: «Ο αμερικανικός στρατός έφερε τον Covid-19 στην Κίνα»

Κορωνοϊός και θεωρίες συνωμοσίας: «Ο αμερικανικός στρατός έφερε τον Covid-19 στην Κίνα» Facebook Twitter
0

Κινέζος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ισχυρίζεται πως ο κορωνοϊός δεν ξεκίνησε από τη Γουχάν όπως πιστεύεται ευρέως, αλλά ενδεχομένως τον έφερε στην Κίνα ο αμερικανικός στρατός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian πόσταρε στους πάνω από 300.000 followers του στο Twitter ένα βίντεο με τον Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, τον διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), κατά την κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου στις 11 Μαρτίου.

Εκεί ο Ρέντφιλντ αναφέρει πως κάποιοι θάνατοι γρίπης στις ΗΠΑ αργότερα αναγνωρίστηκαν ως κρούσματα του Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί το στέλεχος του κορωνοϊού.

Ο Ρέντφιλντ δεν ανάφερε πότε πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο ο Zhao επικαλέστηκε τις δηλώσεις του ως «απόδειξη» μίας ολοένα και διογκούμενης θεωρίας συνωμοσίας πως ο κορωνοϊός δεν ξεκίνησε από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας.

«Ο CDC πιάστηκε στα πράσα. Πότε εμφανίστηκε ο ασθενής μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί; Πώς λέγονται τα νοσοκομεία; Ίσως είναι ο αμερικανικός στρατός που έφερε την επιδημία στη Γουχάν. Διαφάνεια! Δημοποιήστε τα στοιχεία σας. Οι ΗΠΑ μάς οφείλουν μια εξήγηση» γράφει στο ποστ του ο αξιωματούχος του κινεζικού ΥΠΕΞ.


Το ίδιο βίντεο του Ρέντφιλντ αναρτήθηκε στο Twitter κι από άλλους κρατικούς φορείς - όπως το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV και τη δημοφιλή εφημερίδα Global Times.

Υπάρχουν «διάφορες απόψεις» περί της προέλευσης του ιού ανέφερε ο Geng Shuang, έτερος εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αποφεύγοντας την ερώτηση για το αν το Tweet του συναδέλφου του εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Πεκίνου.

«Η προέλευση του κορωνοϊού μπορεί να καθοριστεί μόνο επιστημονικά» ξεκαθάρισε ο Geng, συμπληρώνοντας: «Δεν θελουμε να βλέπουμε ανθρώπους να προκαλούν ζητήματα σε σχέση με αυτό, στιγματίζοντας άλλες χώρες. Με τον Covid-19 να εξελίσσεται σε πανδημία, ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί στη μάχη εναντίον του, αντί να εκτοξεύει κατηγορίες και επιθέσεις ο ένας στον άλλον, κάτι ουδόλως παραγωγικό».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ