Κολομβία: Πρεμιέρα για την πρώτη τηλεφωνική γραμμή κατά του τοξικού ανδρισμού - Αποκλειστικά για «macho» άνδρες

Κολομβία: Πρεμιέρα για την πρώτη τηλεφωνική γραμμή κατά του τοξικού ανδρισμού - Αποκλειστικά για «macho» άνδρες Facebook Twitter
Γραμμή βοήθειας αποκλειστικά για άνδρες με προβλήματα ζήλειας, ελέγχου και φόβου - Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Μια νέα τηλεφωνική γραμμή στη Μπογκοτά, η πρώτη του είδους της, δέχεται τηλεφωνήματα αποκλειστικά από άνδρες με προβλήματα ζήλειας, ελέγχου και φόβου, σε μια προσπάθεια περιορισμού του τοξικού ανδρισμού και της ενδοοικογενειακής βίας.


«Χτύπησα τη γυναίκα μου. Έχασα την ψυχραιμία μου. Ζηλεύω και δεν ξέρω τι να κάνω»: Τα τηλεφωνήματα είναι συχνά επείγοντα και απελπισμενα και προέρχονται από νέους, ηλικιωμένους, πλούσιους, φτωχούς, αλλά πάντως άνδρες


Η νέα γραμμή επικοινωνίας έχει στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, αντί να εστιάσει στις γυναίκες και τους τρόπους πρόληψης, βάζει τους άνδρες στο επίκεντρο της συζήτησης σε μια προσπάθεια να τους διδάξει έλεγχο, κατανόηση των συναισθημάτων τους και ενσυναίσθηση. 
 

Η ιδέα είναι απλή, αν και όχι προφανής: Η Calm Line -όπως αποκαλείται η γραμμή- σχεδιάστηκε όχι για να αποτρέπει τη βία, αλλά για να αντιμετωπίζει τη ρίζα της που δεν είναι άλλη από τον τοξικό ανδρισμό και την εσφαλμένα παγιωμένη πεποίθηση πως ο άνδρας πρέπει να είναι ο κυρίαρχος σε μια σχέση και γενικώς. 

Προτρέποντας τους άνδρες, λοιπόν, να εστιάζουν σε αισθήματα, αντιλήψεις και συμπεριφορές ανεξήγητες, «κληροδοτημένες», αν όχι επιβεβλημένες από άλλους χωρίς δικαίωμα αμφισβήτησης που πληγώνουν τους ίδιους και τους γύρω τους, το πρόγραμμα έχει στόχο να εμπνεύσει μια συνολική, βαθιά αλλαγή κουλτούρας, εξηγεί ο Νικολάς Μοντέρο, επικεφαλής του γραφείου πολιτισμού εμπνεύστηκε, εισηγήθηκε και έθεσε σε εφαρμογή την Calm Line στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

«Το ανδριλίκι έχει ρίζες στην εθνική γεωγραφία» προσθέτει ο Μοντέρο. 

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, στην Κολομβία μια γυναίκα δέχεται σεξουαλική επίθεση κάθε 34 λεπτά. Η δημιουργία της γραμμής αυτής έρχεται εν μέσω πιεστικότερων αξιώσεων από τις γυναίκες να τους δοθεί ο χώρος, στην οικογένεια, τη δουλειά, τα δημόσια αξιώματα, που αξίζουν. 

Η Calm Line ξεκίνησε από την Κλαούντια Λόπεζ που πέρυσι έγινε η πρώτη γυναίκα και πρώτη ανοιχτά γκέι δήμαρχος της Μπογκοτά - μια σχετικά προοδευτική πρωτεύουσα σε ένα έθνος κατά κύριο λόγο συντηρητικών Καθολικών. 

Η αντιμετώπιση του σεξισμού έγινε για την Λόπεζ μέρος του σχεδίου διοίκησης και η γραμμή επικοινωνίας -που κοστίζει ετησίως στην πόλη των 8 εκατομμυρίων ψυχών περί τις 300.000 δολάρια- αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. 


Μάλιστα, αυτόν τον μήνα, στην κολομβιανή πρωτεύουσα ξεκινά ένα σχολείο για άνδρες, γνωστό ως «Men in Care» που στόχο έχει να διδάξει τους συζύγους και πατέρες να φροντίζουν το σπίτι, τα παιδιά και τις συντρόφους τους


Με πληροφορίες από New York Times 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ