Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ δημοσιοποίησε βίντεο από το ρεσάλτο - «Μας κλέψατε το πετρέλαιό μας, εμείς το πήραμε πίσω»

Κατάληψη ελληνικών πλοίων: Το Ιράν δημοσιοποίησε βίντεο από το ρεσάλτο - «Ποιος είναι ο κλέφτης;» Facebook Twitter
0

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δημοσίευσε επίσημο βίντεο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας σε ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ που είναι υπό κατάληψη.

Το Delta Poseidon και το Prudent Warrior καταλήφθηκαν στις 27 Μαΐου και έκτοτε έχουν δέσει στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αποχωρήσουν.

«Μας κλέβουν το ιρανικό πετρέλαιο ανοιχτά των ελληνικών ακτών, έπειτα οι γενναίοι άνδρες μας που δεν φοβούνται θάνατο, απαντούν και κατάσχουν τα τάνκερ του εχθρού» ανέφερε ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια της 80λεπτης ομιλίας του στην επέτειο θανάτου του ιδρυτή του ισλαμικού κράτους, Αγιατολάχ Κομεϊνί, αναφερόμενος στο ελληνικό μπλόκο σε ρωσικό πλοίο, το οποίο ήταν έμφορτο με ιρανικό πετρέλαιο, ανοιχτά της Καρύστου.

«Όμως, χρησιμοποιούν την μιντιακή αυτοκρατορία τους και την εκτεταμένη προπαγάνδα για να κατηγορήσουν το Ιράν για πειρατεία. Ποιος είναι ο πειρατής; Εσείς κλέψατε το πετρέλαιό μας, εμείς το πήραμε πίσω. Η ανάκτηση κλεμμένης περιουσίας δεν αποκαλείται κλοπή» σημείωσε. 

Η κατάληψη των ελληνικών πλοίων έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Τεχεράνης αλλά και φέρει αντιδράσεις από Κομισιόν, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία. 

Όλες οι πλευρές καλούν το Ιράν να αφήσει ελεύθερα τα πλοία, τα πληρώματα και τα φορτία τους, επισημαίνοντας πως τέτοιες κινήσεις αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Η αντίδραση του Ιράν στις εκκλήσεις αυτές, όμως, ήταν έντονη και, μεταξύ άλλων, είχε καλέσει την Ελλάδα να συνεργαστεί χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ, αλλά είχε χαρακτηρίσει τις παρεμβάσεις από πλευράς Γαλλίας και Γερμανίας «ανάρμοστες».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ