Μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο ηγέτης του προοδευτικού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), Τζάγκμιτ Σινγκ αναδείχθηκε γρήγορα στον πιο φιλικό προς το κοινό πολιτικό, και σε μια επιδραστική προσωπικότητα που όμως είναι δύσκολο να κερδίσει την πρωθυπουργία. 

 

Παρά ταύτα, για πολλούς πλέον ο Σινγκ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές που θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Η αυξανόμενη επιρροή του πρώην δικηγόρου στους ψηφοφόρους, έρχεται εν μέσω πτώσης της δημοτικότητας του Τριντό ιδιαίτερα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ακόμα και τα τρία τέταρτα των Καναδών διαφωνούν με τη διεξαγωγή εκλογών κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα, ο Τριντό βρίσκεται ήδη περίπου τρεις μονάδες πίσω από τον υποψήφιο με τους συντηρητικούς, Έριν Ο'τουλ. 

 

Ο Τζάγκμιτ Σινγκ ερχόμενος από τα κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος προσπαθεί να ανατρέψει το εκλογικό τοπίο με υποσχέσεις για διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε όλους τους Καναδούς και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 50% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει πως θα διαγράψει τα φοιτητικά χρέη και θα ρίξει τις τιμές στις αγορές και ενοικιάσεις ακινήτων. 

 

Όλα αυτά και όχι μόνο, έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του. Ο Σινγκ διαθέτει επίσης μια σημαντικότατη χρηματοδότηση στην προεκλογική του εκστρατεία. Το πρόσωπο του Σινγκ είναι αφισοκολλημένο σε διαφημιστικές πινακίδες και μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο μεταξύ, ιδιαίτερη ώθηση του δίνει και το γεγονός ότι είναι TikToker, με βίντεό του να λαμβάνουν συχνά εκατομμύρια προβολές.

 

 

«Εάν έχετε χάρισμα και έχετε προσωπικότητα στην κάμερα, αυτό θα σας ωφελήσει» αναφέρει ο σύμβουλος διαχείρισης του TikTok, Γουέιβ Γουάιλντ προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στο TikTok [..] Ο Τριντό δεν κάνει διασκεδαστικά βίντεο. Απλώς μιλάει στην κάμερα με έναν επαγγελματικό, σοβαρό τόνο για το τι πρεσβεύει. Όμως στο TikTok, η κουλτούρα είναι πολύ παιχνιδιάρικη και ανάλαφρη και ο Τζάγκμιτ έπαιξε με αυτό». 

 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Dalhousie, Λόρι Τερνμπουλ, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα στη συνείδηση του κόσμου έχει περάσει ως ο τρίτος πόλος του εκλογικού τοπίου και όχι ως ένα κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. 

 

Πράγματι, εκτός από κάποιο πολιτικό θαύμα, το κόμμα του Σινγκ πρόκειται να κερδίσει πολύ λιγότερες από τις 170 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Εάν όμως οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές και εκλεγεί κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Σινγκ θα μπορούσε να παίξει έναν κομβικό ρόλο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ακόμα και ως τρίτο κόμμα. 

 

Με πληροφορίες από Guardian.