Καλιφόρνια: Οι γονείς θα μπορούσαν σύντομα να κάνουν αγωγές για τον εθισμό παιδιών στα social media

Καλιφόρνια: Οι γονείς θα μπορούσαν σύντομα να κάνουν αγωγές για τον εθισμό παιδιών στα social media Facebook Twitter
0

Το πρώτο «βήμα» έγινε στην Καλιφόρνια για νομοσχέδιο το οποίο καταλογίζει ευθύνες στις εταιρείες social media για τον εθισμό των παιδιών στα προϊόντα τους, επιτρέποντας σε γονείς να κάνουν αγωγές σε πλατφόρμες για έως και 25.000 δολάρια ανά παράβαση. 

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή της πολιτείας και πλέον πηγαίνει στη Γερουσία, όπου θα γίνει μακρά συζήτηση. Οι διατάξεις του ορίζουν ως «εθισμό» τις περιπτώσεις παιδιών κάτω των 18 ετών που βλάπτονται- σωματικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, ή αναπτυξιακά- αλλά και θέλουν να σταματήσουν ή να μειώσουν τον χρόνο που περνούν στα social media, όμως δεν μπορούν να το κάνουν επειδή είναι απορροφημένα ή έχουν εμμονή με αυτά. 

Αν εγκριθεί και γίνει νόμος, θα ισχύει μόνο για εταιρείες social media που είχαν ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά. Δεν θα εφαρμόζεται σε υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix και το Hulu, ή σε εταιρείες που προσφέρουν μόνο υπηρεσίες email και ανταλλαγής μηνυμάτων. 

«Η εποχή του αχαλίνωτου κοινωνικού πειραματισμού σε παιδιά τελείωσε και θα προστατεύσουμε τους ανήλικους», τόνισε ο βουλευτής Τζόρνταν Κάνινγχαμ, Ρεπουμπλικανός που συνέταξε το νομοσχέδιο. 

Το νομοσχέδιο δίνει στις εταιρείες social media δύο επιλογές για να αποφύγουν να βρεθούν υπόλογες στα δικαστήρια. Σε περίπτωση που εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Οι εταιρείες που έως την 1η Απριλίου αφαιρέσουν λειτουργίες που θεωρούνται εθιστικές για παιδιά, δεν θα θεωρούνται υπεύθυνες. 

Επίσης, εταιρείες, που κάνουν τακτικούς ελέγχους για τις πρακτικές τους, προκειμένου να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν λειτουργίες που θα μπορούσαν να είναι εθιστικές για παιδιά, θα είναι προστατευμένες από αγωγές. 

Παρότι υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις, υπάρχουν αντιδράσεις για το νομοσχέδιο. Το TechNet, ένα δίκτυο CEO και στελεχών εταιρειών τεχνολογίας σε επιστολή προς τους βουλευτές επεσήμαναν ότι αν γίνει νόμος «οι εταιρείες social media και οι online υπηρεσίες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να διακόψουν τις λειτουργίες για παιδιά κάτω των 18 ετών και να εφαρμόσουν αυστηρή επιβεβαίωση ηλικίας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες τους. Δεν υπάρχει εταιρεία social media, ή οποιαδήποτε επιχείρηση, που θα ανεχόταν αυτό τον νομικό κίνδυνο». Βουλευτές φάνηκαν πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου που επιτρέπουν σε γονείς να κάνουν αγωγή σε εταιρείες social media, αλλά κανένας τους δεν έδωσε λεπτομερή εναλλακτική. 

Με πληροφορίες από AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μυστικός στρατός του Πούτιν: Ένας μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ αποκαλύπτει

Διεθνή / Ο μυστικός στρατός του Πούτιν: Ένας μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ αποκαλύπτει

Ούτε η Μόσχα δεν αρνείται πλέον την ύπαρξη της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων "Βάγκνερ". Για πρώτη φορά ένας μαχητής ρίχνει φως με ένα βιβλίο στη δράση του σκιώδους στρατού του Κρεμλίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ