Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το μόνο εμβόλιο που έχει εγκριθεί για την ελονοσία θα πρέπει να χορηγηθεί ευρέως στα παιδιά στην Αφρική. 

 

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», ενώ με αυτή την κίνηση οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες να περιοριστεί η διασπορά της ασθένειας. 

 

«Η χρήση αυτή του εμβολίου, μαζί με τα υπάρχοντα εργαλεία αποτροπής της ελονοσίας, μπορεί να σώσει δεκάδες χιλιάδες νέες ζωές κάθε χρόνο», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αναφερόμενος στην ασθένεια που κόστισε τη ζωή 386.000 ανθρώπων στην Αφρική το 2019. 

 

Η σύσταση του ΠΟΥ αφορά το RTS,S- ή Mosquirix- το εμβόλιο που ανέπτυξε το 1987 η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline. Έχει δείξει αποτελεσματικότητα περίπου 30% στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης των παιδιών. Χρειάζονται έως και τέσσερις δόσεις, ενώ η αποτελεσματικότητα μειώνεται έπειτα από αρκετούς μήνες. 

 

Όμως, είναι το μοναδικό εμβόλιο που έχει εγκριθεί για την ελονοσία. Επίσης, δεδομένου του τεράστιου βάρους της ασθένειας στην Αφρική- όπου καταγράφεται το 94% των μολύνσεων και των θανάτων παγκοσμίως- οι επιστήμονες λένε ότι το εμβόλιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο. 

 

Ένα άλλο σκεύασμα, που αναπτύσσουν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το R21/Matrix-M, έδειξε αποτελεσματικότητα έως 77% σε μελέτη διάρκειας ενός έτους, με τη συμμετοχή 450 παιδιών στην Μπουρκίνα Φάσο. Όμως, είναι ακόμη στη φάση των κλινικών δοκιμών.

 

«Η σημερινή σύσταση αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας για την ήπειρο που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ασθένειας. Αναμένουμε ότι πολλά περισσότερα παιδιά στην Αφρική θα προστατευθούν από την ελονοσία και θα γίνουν υγιείς ενήλικες», δήλωσε η δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Αφρική. 

 

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η απόφασή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, όπου το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περισσότερα από 800.000 παιδιά. Η πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώνει η ελονοσία είναι κάτω των πέντε ετών. Πριν από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα είχαν γίνει κλινικές δοκιμές για μία δεκαετία σε επτά αφρικανικές χώρες. 

 

Η GSK καλωσόρισε τη σύσταση του ΠΟΥ. «Αυτή η πολυαναμενόμενη απόφαση ορόσημο μπορεί να δώσει νέα πνοή στη μάχη κατά της ελονοσίας στην περιοχή», υπογράμμισε. Τώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόκληση είναι να κινητοποιηθεί η χρηματοδότηση για την παραγωγή του εμβολίου και η διανομή του σε κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Η συμμαχία για τα εμβόλια GAVI θα εξετάσει τον Δεκέμβριο αν και πώς θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. 

 

Με πληροφορίες από ΑP, Reuters