Ισπανία: Έκτακτος «φόρος αλληλεγγύης» για πολίτες με περιουσία άνω των 3 εκατ. ευρώ

Ισπανία: Έκτακτος «φόρος αλληλεγγύης» για πολίτες με περιουσία άνω των 3 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σειρά οικονομικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και έναν «φόρο αλληλεγγύης», σε μία προσπάθεια να αυξήσει την είσπραξη φόρων κατά 3,14 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη χρονιά. 

Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο επεσήμανε σήμερα πως τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το 2023, εκλογική χρονιά για τη χώρα. Οι ανακοινώσεις ήρθαν εν μέσω πολεμικής για τη φορολόγηση των πολιτών, με τοπικούς άρχοντες να ανακοινώνουν ήδη περικοπές σε ορισμένες από τις εισφορές που ελέγχουν.

«Πρέπει να κάνουμε αυτή την προσαρμογή αυτή τη στιγμή για να καταπολεμήσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού (...) και υπάρχει η ανάγκη να ζητήσουμε μεγαλύτερη προσπάθεια από εκείνους που επωφελούνται από τις τιμές της ενέργειας και τα επιτόκια» δήλωσε η Μοντέρο στους δημοσιογράφους.

«Φόρος αλληλεγγύης»

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια προσωρινή εισφορά πλούτου που θα επιβληθεί το 2023 και το 2024 με σε περίπου 23.000 άτομα με περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να αποφέρει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Θα αυξηθούν, επίσης, οι φόροι στα κεφαλαιακά κέρδη άνω του ορίου των 200.000 ευρώ, καθώς και στις εταιρείες με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ, σε προσωρινή βάση, με εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων κατά 2,43 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπροστά στο αίτημα των καταναλωτών για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο στα προϊόντα υγιεινής, όπως τα ταμπόν, και στα προφυλακτικά, αλλά δεν εξετάζει καμία αλλαγή στη φορολογία των τροφίμων.
 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ