Ιρανός αξιωματούχος: Έχουμε την τεχνική δυνατότητα να φτιάξουμε πυρηνική βόμβα

Ιρανός αξιωματούχος: Έχουμε την τεχνική δυνατότητα να φτιάξουμε πυρηνική βόμβα Facebook Twitter
Πυρηνική δομή στο Ιράν - Φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
0

Ο επικεφαλής της ατομικής ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, αλλά δεν το σχεδιάζει, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του Μοχάμεντ Εσλαμί απηχούν ανάλογες δηλώσεις από τον ανώτερο κυβερνητικό σύμβουλο, Καμάλ Καραζί, το προηγούμενο διάστημα. 

Ο Καραζί είχε δηλώσει στις 17 Ιουλίου πως το «Ιράν έχει τα τεχνικά μέσα να φτιάξει πυρηνική βόμβα, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την κατασκευή της». 

Στην τοποθέτησή του σήμερα, ο Εσλαμί είπε: «Όπως ανέφερε ο κ. Καραζί, το Ιράν έχει την τεχνική δυνατότητα να φτιάξει μία ατομική βόμβα, αλλά τέτοια πρόγραμμα δεν είναι στην ατζέντα». 

Τέτοιες δημόσιες τοποθετήσεις από ανώτερους αξιωματούχους είναι σπάνιες, αλλά αναμένεται να ενισχύσουν τους φόβους όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν παραπαίει μετά και την απόσυρση των ΗΠΑ και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη χώρα. 

Η Τεχεράνη έχει, επανειλημμένα, ισχυριστεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνευτικό χαρακτήρα, αλλά η Δύση και το παγκόσμιο πυρηνικό παρατηρητήριο δηλώνουν ανησυχία

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως τελειώνει ο χρόνος για την προσπάθεια αποκατάστασης της συμφωνίας, ενώ, παράλληλα, εκφράζεται αγωνία για το πόσο γρήγορα θα καταφέρει η χώρα να αποκτήσει το ουράνιο που απαιτείται για ένα πυρηνικό όπλο. Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι το θα μπορούσε να αποκτήσει μια τέτοια ποσότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η κατοχή του υλικού δεν σημαίνει και ικανότητα κατασκευής του όπλου. 

Στην τελευταία έκθεση του ΔΟΑΕ αναφέρεται πως η χώρα έχει 43,1 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένου κατά 60%. Για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου απαιτούνται 25 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 90%.  

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ