Ιράν: Στο νοσοκομείο μετά από απεργία πείνας η φυλακισμένη δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ

Ιράν: Στο νοσοκομείο μετά από απεργία πείνας η φυλακισμένη δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ Facebook Twitter
Ιράν: Στο νοσοκομείο μετά από απεργία πείνας η φυλακισμένη δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ (EPA)
0

Στο νοσοκομείο διακομίστηκε η φυλακισμένη Ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, μετά από απεργία πείνας.

Η γνωστή αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, διακομίστηκε στο νοσοκομείο μετά την «σοβαρή εξασθένηση» του οργανισμού της από απεργία πείνας που πραγματοποιεί για περισσότερες από 40 μέρες, δήλωσε χθες ο σύζυγός της.

Μεταφέρθηκε στην καρδιολογική κλινική λίγο μετά την εισαγωγή της στα επείγοντα του νοσοκομείου Ταλεγανί της Τεχεράνης, διευκρίνισε ο Ρεζά Χαντάν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το AFP.

«Μας επέτρεψαν να την δούμε για λίγο. Ήταν πάρα πολύ εξασθενημένη, είχε χάσει πολύ βάρος και τα μάτια της ήταν βαθουλωμένα», συνέχισε.

Η 57χρονη Σοτουντέχ κάνει απεργία πείνας για περισσότερο από 40 μέρες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στις 11 Αυγούστου η ίδια είχε ανακοινώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα κάνει απεργία πείνας για να καταδικάσει τις συνθήκες φυλάκισης των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται για «απίστευτους» λόγους, ενώ αποκλείεται μια εκδίκαση της υπόθεσής τους την ώρα που ο COVID-19 πλήττει το Ιράν και ακόμη περισσότερο τις φυλακές του.

Ο Χαντάν δήλωσε ότι φοβάται διότι το νοσοκομείο «δεν είναι ένα ασφαλές μέρος λόγω του νέου κορωνοϊού», καθώς εκεί βρίσκονται πολλοί ασθενείς με COVID-19, προσθέτοντας ωστόσο ότι η σύζυγός του δεν έχει προσβληθεί, βάσει των εξετάσεων που έκανε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 24.000 ανθρώπων στο Ιράν, όπου οι προσβληθέντες από τον SARS-CoV-2 υπολογίζονται σε σχεδόν 420.000.

Η δικηγόρος έχει τιμηθεί το 2012 με το Βραβείο Ζαχάροφ που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταδικάστηκε το 2019 σε κάθειρξη 12 ετών αφού υπερασπίστηκε μια γυναίκα που είχε συλληφθεί επειδή διαδήλωνε κατά της υποχρέωσης να φορούν οι γυναίκες στο Ιράν μαντίλα.

Φυλακίστηκε στο Εβίν, στην Τεχεράνη, μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα ερευνήτρια Φαριμπά Αντελχάχ.

«Η φυλακή δεν συνεργάζεται, δεν δίνει απαντήσεις όταν ρωτάς για την κατάσταση (των φυλακισμένων). Δεν μας είπαν ούτε αυτό», σημείωσε ο σύζυγός της, διευκρινίζοντας ότι για την εισαγωγή της Σοτουντέχ στο νοσοκομείο τον ενημέρωσε μια άλλη κρατούμενη.

Στο Ιράν, το οποίο πλήττεται από διεθνείς κυρώσεις, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών τον Νοέμβριο του 2019, οι οποίες οδήγησαν, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους, στην σοβαρότερη καταστολή που έχει σημειωθεί στη χώρα μετά την ανατροπή του Σάχη το 1979.

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε στα τέλη Αυγούστου έκθεση που συνέταξε αφού, όπως διαβεβαίωσε, συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 500 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τις διαδηλώσεις και είχαν πέσει θύμα καταχρηστικών δικαστικών διαδικασιών, αναφερόμενη σε μια «επιδημία» βασανιστηρίων στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένου αυτού του εικονικού πνιγμού, και σεξουαλικών επιθέσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Διεθνή / Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισ. ευρώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη Δευτέρα επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει «nein»
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ