ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΗΠΑ: Οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις απώλειες στο Βιετνάμ -Λιγότεροι Αμερικανοί πιστεύουν τον Τραμπ

ΗΠΑ: Οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις απώλειες στο Βιετνάμ -Λιγότεροι Αμερικανοί πιστεύουν τον Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό από ότι στον πόλεμο του Βιετνάμ, την ώρα που λιγότεροι Αμερικανοί πλέον εμπιστεύονται τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ για τον ιό.

Μέσα σε δύο μήνες 58.365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς της πανδημίας. Στις δύο δεκαετίες του πολέμου στο Βιετνάμ, 58.220 Αμερικανοί είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχείων του κράτους.

Πέρα όμως από αυτό το συμβολικό όριο για τις ΗΠΑ, η χώρα ξεπέρασε ένα ακόμη. Την Τρίτη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στον πλανήτη.

Ο λόγος για το 1 εκατομμύριο κρούσματα είναι πως οι ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά από τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ, υποστήριξε ο Τραμπ. Τους προηγούμενους δύο μήνες έχουν γίνει περίπου 5,6 εκατομμύρια τεστ στις ΗΠΑ, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1,6% του πληθυσμού. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες, αλλά σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την Ιταλία, σημειώνει ο Guardian.

Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να διενεργούν 5 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ την ημέρα και προέβλεψε μεγάλη οικονομική ανάκαμψη το φθινόπωρο. Όμως, πλέον λιγότεροι Αμερικανοί εμπιστεύονται τα λεγόμενά του σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που έκανε η Reuters/ Ipsos το διήμερο 27-28 Απριλίου, λιγότεροι από τους μισούς ενήλικους (47%) δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό ή κάπως πιθανό να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Αμερικανού προέδρου για τον κορωνοϊό.

Το ποσοστό είναι κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από αυτό που δήλωνε ότι θα ακολουθούσε τις συμβουλές του Τραμπ σε αντίστοιχη έρευνα που έγινε στα τέλη Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα έρευνα έγινε μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου περί πιθανής θεραπεία με ενέσεις απολυμαντικών σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Το 98% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δε θα προσπαθήσουν να εμβολιαστούν με λευκαντικό ή κάποιο άλλο απολυμαντικό αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Στο μεταξύ, σε νέες δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα μπορούν να κάνουν 5 εκατομμύρια τεστ ημερησίως. Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι τόσα θα απαιτηθεί να γίνονται έως τον Ιούνιο, προκειμένου να ανοίξει με ασφάλεια η οικονομία, κάποιοι άλλοι όμως είπαν ότι θα χρειαστούν έως και 20 εκατομμύρια τεστ την ημέρα. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διενεργούν 200.000 διαγνωστικά τεστ ημερησίως.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους. «Κι αν επιστρέψει σε διαφορετική μορφή το φθινόπωρο, θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξάρσεις», δήλωσε σχετικά.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ