ΗΠΑ: Η ελεφαντίνα Happy δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους -Θα παραμείνει σε ζωολογικό κήπο

ΗΠΑ: Η ελεφαντίνα Happy δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους -Θα παραμείνει σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter
Φωτ: Instagram
0

Η ελεφαντίνα «Happy» θα παραμείνει στον Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την προσφυγή μιας φιλοζωικής οργάνωσης, η οποία υποστήριζε ότι έπρεπε να του δοθούν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους και να απελευθερωθεί.

Το Εφετείο που εδρεύει στο Όλμπανι, με ψήφους 5 έναντι 2, έκρινε ότι το habeas corpus, που δίνει το δικαίωμα σε έναν κρατούμενο να προσφύγει στα δικαστήρια για να αποφασιστεί εάν είναι παράνομη η κράτησή του, δεν ισχύει για την Happy, παρά τους ισχυρισμούς ότι ο 51χρονος ελέφαντας έχει παρόμοιες γνωστικές δεξιότητες με τους ανθρώπους.

«Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι ελέφαντες είναι ευφυή όντα που αξίζουν την κατάλληλη φροντίδα και συμπόνια (…) η Happy, ως μη ανθρώπινο ζώο, δεν έχει το νομικά αναγνωρισμένο δικαίωμα να είναι ελεύθερη, με βάση τον νόμο της Νέας Υόρκης, ανέφερε η δικαστής Τζάνετ ΝτιΦιόρε στο σκεπτικό της απόφασης.

Η ΝτιΦιόρε εξήγησε ότι η απελευθέρωση της Happy θα μπορούσε να έχει «τεράστιες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία» και να προκαλέσει μια «πλημμύρα» αιτημάτων για την απελευθέρωση ζώων συντροφιάς ή ζώων εργασίας. Πρόσθεσε ότι επαφίεται στους νομοθέτες να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν στα ζώα τα ίδια νομικά δικαιώματα με εκείνα των ανθρώπων.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου συνιστά ήττα για το «Σχέδιο Δικαιωμάτων Μη Ανθρώπινων Όντων» (Nonhuman Rights Project), μια φιλοζωική οργάνωση που εδώ και τέσσερα χρόνια ζητούσε από τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης την απελευθέρωση της Happy. Η οργάνωση, που εδρεύει στη Φλόριντα, είχε καταγγείλει τη «φυλάκιση» του παχύδερμου σε μια περίβολο τεσσάρων στρεμμάτων, μακριά από τους άλλους ελέφαντες.

Ο Ζωολογικός Κήπος του Μπρονξ από την πλευρά του επέμενε ότι παρέχει την κατάλληλη φροντίδα στον ελέφαντα και είχε δικαιωθεί από δύο άλλα, κατώτερα δικαστήρια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ