Η τελευταία πολιτεία της Αυστραλίας αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις μετά από 119 χρόνια

Η τελευταία πολιτεία της Αυστραλίας αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις μετά από 119 χρόνια Facebook Twitter
0

Η Νέα Νότια Ουαλία έγινε την Πέμπτη η τελευταία πολιτεία της Αυστραλίας που αποποινικοποιεί τις  αμβλώσεις, καταργώντας έναν νόμο 119 ετών.

Ο νόμος αυτός του 1900 προέβλεπε ποινές έως και δέκα χρόνια κάθειρξη για τις γυναίκες που κάνουν άμβλωση αλλά και για τους γιατρούς. Η άμβλωση επιτρεπόταν μόνο στις περιπτώσεις που κινδύνευε η ζωή της μητέρας.

Το νομοσχέδιο της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων είχε πάει εδώ και μήνες στο κοινοβούλιο της Πολιτείας, όμως η ψήφισή του καθυστέρησε εξαιτίας της αντίδρασης μιας μικρής ομάδας συντηρητικών βουλευτών του Φιλελεύθερου Κόμματος που αντιτασσόταν στη γραμμή του κόμματος. Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σήμερα υπό τα χειροκροτήματα διαδηλωτών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Από τον Οκτώβριο του 2018 η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ήταν η μόνη στη χώρα όπου εξακολουθούσαν να απαγορεύονται οι αμβλώσεις, αν και ο νόμος του 1900 σπάνια εφαρμοζόταν.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις ως την 22η εβδομάδα της κύησης. Πέρα από το διάστημα αυτό χρειάζεται η σχετική γνωμάτευση των γιατρών. 

Πέρυσι η Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις γύρω από κλινικές ή νοσοκομεία όπου γίνονται αμβλώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ