Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τα όπλα σε «ευαίσθητους» δημόσιους χώρους

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τα όπλα σε πολλούς δημόσιους χώρους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγορεύει στους πολίτες να φέρουν κρυμμένα όπλα σε «ευαίσθητους χώρους», όπως η Τimes Square και απαιτεί από όσους θέλουν να λάβουν άδεια οπλοκατοχής να υποβάλλονται σε περισσότερη εκπαίδευση και έλεγχο των λογαριασμών τους στα social media.

Οι αρχές τροποποίησαν χθες τον νόμο περί οπλοκατοχής και το νομοσχέδιο αναμένεται τώρα να υπογράψει η δημοκρατική κυβερνήτης της πολιτείας Κάθριν Χόκουλ για να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε σε έκτακτη νομοθετική συνεδρίαση, επιβλήθηκε μετά από μια απόφαση ορόσημο του Ανώτατου  Δικαστηρίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα που κατέρριψε τους περιοριστικούς νόμους της Νέας Υόρκης για τις άδειες όπλων.

Η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου αποφάσισε για πρώτη φορά ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ παρέχει σε ένα άτομο το δικαίωμα να φέρει όπλα σε δημόσιο χώρο για αυτοάμυνα.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών της Νέας Υόρκης καταδίκασαν την απόφαση και το δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει περισσότερη ένοπλη βία εάν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν όπλα.

Παραδέχτηκαν ότι πρέπει να χαλαρώσουν το κρατικό σύστημα αδειών οπλοκατοχής για να συμμορφωθούν με την απόφαση, αλλά προσπάθησαν να διατηρήσουν όσους περισσότερους περιορισμούς μπορούσαν στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας. Μερικοί πιθανότατα θα αποτελέσουν στόχο για περαιτέρω νομικές προκλήσεις.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το πρώην καθεστώς αδειών για οπλοκατοχή στη Νέα Υόρκη, το οποίο χρονολογείται από το 1911, έδινε υπερβολική διακριτική ευχέρεια στους αξιωματούχους να αρνηθούν την άδεια.

Η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ είπε ότι οι κανονισμοί της πολιτείας για την αδειοδότηση όπλων είχαν ως αποτέλεσμα η Νέα Υόρκη να έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από ένοπλη βία στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

«Η πολιτεία μας θα συνεχίσει να προστατεύει τους Νεοϋορκέζους από τη ζημιά, ακόμη και παρά αυτή την οπισθοδρόμηση από το Ανώτατο Δικαστήριο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Όλμπανι.

Η απόφαση του δικαστηρίου επέτρεψε να απαγορεύεται στους ανθρώπους να φέρουν όπλα σε ορισμένα «ευαίσθητα μέρη», αλλά προειδοποίησε τους νομοθέτες να μην εφαρμόζουν τον νόμο ευρέως.

Το δικαστήριο διευκόλυνε επίσης τις ομάδες υπέρ των όπλων να ανατρέψουν προηγούμενα περιοριστικά μέτρα καθώς αποφάνθηκε ότι ένας κανονισμός για τα όπλα είναι πιθανώς αντισυνταγματικός εάν δεν είναι παρόμοιος με τους κανονισμούς του 18ου αιώνα, όταν επικυρώθηκε δηλαδή η δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Αυτή επιτρέπει στις πολιτείες να διατηρούν πολιτοφυλακές και ορίζει το δικαίωμα να «κρατούν και να φέρουν όπλα».

Ο νόμος που ψηφίστηκε την Παρασκευή καθιστά κακούργημα τη μεταφορά όπλου σε μια νέα λίστα ευαίσθητων χώρων, όπως: κυβερνητικά κτίρια, ιατρικές εγκαταστάσεις, τόποι λατρείας, βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, πάρκα, ζωολογικοί κήποι, σχολεία, κολέγια, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, κέντρα υποστήριξης, καταφύγια αστέγων, γηροκομεία, δημόσια συγκοινωνία συμπεριλαμβανομένου του μετρό της Νέας Υόρκης, μέρη όπου καταναλώνεται αλκοόλ ή μαριχουάνα, μουσεία, θέατρα, στάδια και άλλοι χώροι, εκλογικά κέντρα και η Times Square.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατήγγειλαν ότι ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, καθιστά το δικαίωμα οπλοφορίας πιο περιορισμένο από άλλα συνταγματικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας.

«Τώρα, θα είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε μια άδεια κρυφής μεταφοράς», είπε ο Μάικ Λόουλερ, Ρεπουμπλικανός μέλος της Συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Αλλά δεν θα μπορέσεις να το μεταφέρεις πουθενά».

«Καθαρή παραβίαση»

Η National Rifle Association, η ισχυρή ομάδα για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών όπλων της οποίας η τοπική θυγατρική ήταν ο κύριος ενάγων στην υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, χαρακτήρισε τον νόμο της Νέας Υόρκης «κατάφωρη παραβίαση» της απόφασης δημιουργώντας περισσότερα εμπόδια στα δικαιώματα αυτοάμυνας των Νεοϋορκέζων, υποδεικνύοντας ότι ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις.

«Η Κυβερνήτης Χότσουλ και οι σύμμαχοί της κατά της Δεύτερης Τροποποίησης στο Όλμπανι αψήφησαν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών με μια σκόπιμα κακόβουλη επανεγγραφή του νόμου περί κρυφής μεταφοράς στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Ντάριν Χόενς, ο πολιτειακός διευθυντής της NRA της Νέας Υόρκης.

Το δικαστήριο έκρινε στην υπόθεση New York State Rifle & Pistol Association κατά Bruen ότι οι υπάλληλοι, που χορηγούν την άδεια οπλοφορίας στη Νέα Υόρκη είχαν υπερβολική υποκειμενική διακριτική ευχέρεια σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να χαρεί αυτό που αποκάλεσε συνταγματικό δικαίωμα.

Οι αιτούντες δεν μπορούσαν να λάβουν άδεια κρυφής μεταφοράς, εάν δεν μπορούσαν να πείσουν έναν υπάλληλο ότι είχαν «την κατάλληλη αιτία», ή κάποιο είδος ειδικού λόγου, για να φέρουν ένα όπλο για λόγους αυτοάμυνας.

Απρόθυμα η Χότσουλ συμφώνησε ότι η πολιτεία πρέπει να αφαιρέσει τις απαιτήσεις της «σωστής αιτίας», αν και ο νόμος εξακολουθεί να απαιτεί από τους αξιωματούχους που χορηγούν την αδειοδότηση να βρίσκουν ότι ο αιτών έχει «καλό ηθικό χαρακτήρα».

Οι νέοι κανόνες αδειοδότησης απαιτούν από τους αιτούντες να συναντηθούν με τον αξιωματικό αδειοδότησης, συνήθως έναν δικαστή ή έναν αστυνομικό, για προσωπική συνέντευξη και να παρέχουν τα στοιχεία επικοινωνίας ορισμένων μελών της άμεσης οικογένειας και τυχόν ενηλίκων με τους οποίους ζουν.

Ο νόμος καθιστά κακούργημα τη μεταφορά όπλου σε ιδιωτικούς επαγγελματικούς χώρους, εκτός εάν η επιχείρηση ενημερώσει ότι τα κρυμμένα όπλα είναι ευπρόσδεκτα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ