Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στη Μιανμάρ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στη Μιανμάρ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση- μη δεσμευτική νομικά- με την οποία καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και καλεί όλα τα κράτη- μέλη να αποτρέπουν τις παραδόσεις όπλων στη συγκεκριμένη χώρα. 

Το κείμενο εγκρίθηκε με τις ψήφους 119 χωρών, ενώ 36 απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Μόλις μία χώρα, η Λευκορωσία- η οποία εμπόδισε την υιοθέτηση της απόφασης συναινετικά και επέβαλε να διεξαχθεί η δημόσια ψηφοφορία- ψήφισε εναντίον.

Αντίθετα με την έγκρισή της με συναίνεση, η δημόσια ψηφοφορία υποχρεώνει τις 193 χώρες μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ να τοποθετηθούν ανοικτά. Μεταξύ των δέκα χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για το κείμενο που καταρτίστηκε από το Λιχτενστάιν με την υποστήριξη δυτικών χωρών, τέσσερις απείχαν: το Μπρουνέι, που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του ASEAN, η Καμπότζη, το Λάος και η Ταϊλάνδη.

Η Μιανμάρ, που αντιπροσώπευσε ο πρεσβευτής Τσάου Μόου Τουν, ο οποίος παρότι τυπικά έχει καθαιρεθεί μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου παραμένει στη Νέα Υόρκη αψηφώντας τη στρατιωτική χούντα, ψήφισε υπέρ.

Η Γενική Συνέλευση σπανίως υιοθετεί αποφάσεις με τις οποίες καταδικάζει στρατιωτικά πραξικοπήματα ή καλεί να περιοριστούν οι παραδόσεις όπλων σε μια χώρα.

«Πρόκειται για την πιο ευρεία, την πιο οικουμενική καταδίκη μέχρι σήμερα της κατάστασης στη Μιανμάρ», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στον ΟΗΕ, ο Ούλοφ Σκουγκ.

«Η ΕΕ είναι υπερήφανη για την απόφαση που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Απονομιμοποιεί τη στρατιωτική χούντα, καταδικάζει τις καταχρήσεις της και τη βία εναντίον του ίδιου του λαού της, και επιδεικνύει την απομόνωσή της σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το κείμενο ζητά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ και την αποφυλάκιση των πολιτικών που έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Είναι απόλυτη ανάγκη «να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας», σημείωσε πριν ψηφιστεί η απόφαση ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ελπίδα να σταλεί «πολύ καθαρό μήνυμα» από τη Γενική Συνέλευση. 

«Κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας»

Η απόφαση ζητεί ακόμη να εφαρμοστεί το σχέδιο πέντε σημείων που καταρτίστηκε τον Απρίλιο από τον ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ειδικού απεσταλμένου, και ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις να «σταματήσουν αμέσως τις βίαιες ενέργειες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Το κείμενο, αξιώνει από το στρατιωτικό καθεστώς να επιτρέψει να επισκεφθεί τη χώρα η επιτετραμμένη του ΟΗΕ, η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, και να παραχωρήσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η Μπούργκενερ τόνισε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιστραφεί η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Αντίθετα με τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε δεσμευτική απόφαση μετά το πραξικόπημα, έχει απλά δώσει στη δημοσιότητα ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζει τη βία.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης που ανέτρεψε ο στρατός, βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση, όπως συνέβαινε για χρόνια επί της προηγούμενης στρατιωτικής δικτατορίας. Το νέο καθεστώς της έχει απαγγείλει διάφορες κατηγορίες, ανάμεσά τους για την παραβίαση της νομοθεσίας για το εμπόριο και των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για την υποκίνηση στάσης και για διαφθορά. Προφανής στόχος είναι η δημοφιλής στη χώρα της πολιτικός να αποκλειστεί από τα κοινά στη Μιανμάρ.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει χαοτική, με τον στρατό να καταστέλλει οποιαδήποτε διαδήλωση και διαμαρτυρία με τα όπλα. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, τουλάχιστον 858 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 6.000 έχουν συλληφθεί αφότου οι στρατηγοί κατέλαβαν την εξουσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters, dpa
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ένα γουρούνι, ένα κουνέλι και πολλοί σκύλοι «ηρεμούν» τους αγχωμένους ταξιδιώτες

Διεθνή / Στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ένα γουρούνι, ένα κουνέλι και πολλοί σκύλοι καθησυχάζουν τους αγχωμένους ταξιδιώτες

Το πρόγραμμα, γνωστό ως Wag Brigade, έκανε το ντεμπούτο του το 2013 και το αεροδρόμιο συνεργάστηκε με την Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων του Σαν Φρανσίσκο
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ