Η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων σε μολυσμένο άνθρωπο να μεταδόθηκε για πρώτη φορά σε σκύλο εξετάζουν οι επιστήμονες, με την ύποπτη περίπτωση να καταγράφεται στο Παρίσι. 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ενημέρωσαν τον ιστότοπό τους ώστε να συμπεριλάβουν τους σκύλους μεταξύ των ζώων που είναι ευάλωτα στον ιό. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων και ζώων, αναφέρει το CDC, το οποίο μελετά ποια ζώα μπορούν να προσβληθούν από την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC απαριθμεί 10 ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, που μπορούν να μολυνθούν από τη νόσο. 

Τα στοιχεία μετάδοσης από τον άνθρωπο στους σκύλους, που δημοσιεύτηκαν στο Lancet, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τον τρόπο φροντίδας των κατοικίδιων ζώων εάν βρίσκονται σε χώρο διαβίωσης με ένα μολυσμένο άτομο, ανέφερε η Ρόσαμουντ Λιβάις, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης γύρω από την ευλογιά των πιθήκων. 

Η νόσος συνήθως μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα εξανθήματα, ψώρα ή σωματικά υγρά. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από αναπνευστικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια παρατεταμένης πρόσωπο με πρόσωπο επαφής ή κατά τη διάρκεια στενής σωματικής επαφής, όπως φιλιά, αγκαλιές ή σεξ.

Η πιθανή περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε σκύλο ανακαλύφθηκε σε ένα 4χρονο σκυλάκι 12 ημέρες αφότου οι ιδιοκτήτες του παρουσίασαν συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τη δημοσίευση του Lancet. Ο σκύλος είχε αλλοιώσεις στο δέρμα και στους βλεννογόνους του, φλύκταινες στην κοιλιά και ένα λεπτό έλκος πρωκτού. Το ιατρικό προσωπικό ταίριαξε μια από τις λοιμώξεις των ιδιοκτητών σκύλων με αυτή που εντοπίστηκε στο ζώο.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο σκύλος ανήκει σε δύο άνδρες που είχαν μια μη αποκλειστική σχέση συμβίωσης μεταξύ τους. Το ζευγάρι ανέφερε ότι άφησαν τον σκύλο τους να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους αλλά δεν επέτρεψαν στο κατοικίδιο ζώο να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους η άλλα κατοικίδια από τότε που ξεκίνησαν τα συμπτώματά τους.  

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ