Η Διεθνής Αμνηστία απολογείται για τον «θυμό» που προκάλεσε η έκθεση για την Ουκρανία

Η Διεθνής Αμνηστία απολογείται για τον «θυμό» που προκάλεσε η έκθεση για την Ουκρανία Facebook Twitter
Ουκρανοί στρατιώτες σε δρόμο του Κιέβου - Φωτ. EPA/ROMAN PILIPEY
0

Η Διεθνής Αμνηστία απολογήθηκε σήμερα, Κυριακή, για «την αναστάτωση και τον θυμό» που προκάλεσε η έκθεσή της, η οποία κατηγορούσε την Ουκρανία πως θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν σε αυτή, η παρουσία ουκρανικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές αυξάνει τους κινδύνους για τους αμάχους. 

«Η Διεθνής Αμνησία λυπάται βαθύτατα για την αναστάτωση και τον θύμο που προκάλεσε η δημοσίευσή της για τις ουκρανικές τακτικές μάχης» επεσήμανε, σε email στο Reuters.

«Η προτεραιότητά της σε αυτή και κάθε σύγκρουση είναι η διασφάλιση ότι οι άμαχοι προστατεύονται. Πραγματικά, αυτός ήταν ο μοναδικός μας στόχος όταν δημοσιεύσαμε την τελευταία έρευνά μας. Παρότι στηρίζουμε τα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκάλεσαν». 

Τα στοιχεία έδειξαν πως υπάρχει ουκρανική στρατιωτική παρουσία σε 19 πόλεις και χωριά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για τις παραβιάσεις που κάνουν οι Ρώσοι στρατιώτες, ούτε πως ο ουκρανικός στρατός δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα σε άλλα μέρη της χώρας» διευκρίνισε. 

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Τίποτα απ΄όσα καταγράψαμε από τη δραστηριότητα των ουκρανικών δυνάμεων, δικαιολογεί, κατά οποιονδήποτε τρόπο, τις ρωσικές παραβιάσεις» υπογράμμισε. 

Η έκθεση αυτή είχε προκάλεσε την οργή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και είχε οδηγήσει σε αποχώρηση της επικεφαλής του ουκρανικού γραφείου στην Αμνηστία, Οκσάνα Πόκαλτσουκ. 

Ο Ζελένσκι είχε κάνει λόγο για μετάθεση ευθυνών, ενώ η Πόκαλτσουκ σημείωσε πως η έκθεση ήταν ένα προπαγανδιστικό δώρο στη Μόσχα. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι επιχείρησαν να προχωρήσουν σε εκκενώσεις αμάχων από τις γραμμές του πολέμου.

Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοποιεί τους πολίτες της χώρας, δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Διεθνή / Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισ. ευρώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη Δευτέρα επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει «nein»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ