Η Βρετανία έστειλε δύο πολεμικά πλοία στη Βόρεια Θάλασσα για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου

Η Βρετανία έστειλε δύο πολεμικά πλοία στη Βόρεια Θάλασσα για την προστασία των αγωγών Facebook Twitter
Φωτ: royalnavy
0

Ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο έχει αναπτυχθεί στη Βόρεια Θάλασσα για την προστασία των αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η φρεγάτα τύπου 23 HMS Somerset και το πλοίο έρευνας HMS Enterprise στάλθηκαν για να «καθησυχάσουν» όσους εργάζονται κοντά στους αγωγούς μετά την ύποπτη δολιοφθορά των Nord Stream 1 και 2, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρουν οι The Times.

Πηγή του ναυτικού είπε ότι η περιοχή ανησυχίας ήταν γύρω από εξέδρες άντλησης πετρελαίου όπου υπάρχουν σωλήνες που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βρετανία και τη Σκανδιναβία. Η φρεγάτα συνεργάζεται με το νορβηγικό ναυτικό.

«Υπάρχει κάποιες αβεβαιότητες που σχετίζονται με αυτήν την περιοχή και την υποδομή», είπε μια πηγή. «Η πιθανότητα να συμβεί οτιδήποτε είναι μικρή, αλλά υπάρχει ανησυχία και τι καλύτερο να υπάρχει από ένα πλοίο που έχει καλά ραντάρ και συστήματα sonar», πρόσθεσε.

Το HMS Somerset, εν τω μεταξύ, είναι μια «γρήγορη, ευπροσάρμοστη, ευέλικτη φρεγάτα» που έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν για να παρακολουθήσει ρωσικά αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νορβηγία: «Η αστυνομία εγκαθιστά αισθητήρες drones στις πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου ανοικτά των ακτών»

Η αστυνομία της Νορβηγίας έχει τοποθετήσει συστήματα εντοπισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και αερίου προκειμένου να ερευνήσει πρόσφατες παραβιάσεις ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας VG, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενίσχυσης της ασφάλειας μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους αγωγούς αερίου Nord Stream.

Πετρελαϊκές εταιρίες έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες μια απότομη αύξηση άγνωστης ταυτότητας drones και η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφάλειας της Νορβηγίας (PSA) προειδοποίησε στις 26 Νοεμβρίου για κινδύνους ατυχημάτων ή ακόμη και για σκόπιμες επιθέσεις.

Η Μπενεντίκτε Μπγιέρνλαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της νορβηγικής αστυνομίας, δήλωσε στη VG πως οι αισθητήτες αναπτύχθηκαν για να αναγνωρίσουν τυχόν παράνομα drones και επίσης ως μέσο αποτροπής για οποιονδήποτε επιδιώξει καταρχάς να τα χρησιμοποιήσει.

Η διεύθυνση της αστυνομίας αρνήθηκε να πει πόσα από τα τουλάχιστον 90 νορβηγικά πεδία πετρελαίου και αερίου έχουν εφοδιαστεί με συστήματα εντοπισμού drone.

«Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα γι' αυτό επειδή δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις δυνατότητές μας σε τυχόν αντιπάλους», ανέφερε στο Reuters η Τόνε Βάνγκεν, επικεφαλής ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στην αστυνομική διεύθυνση, σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη πάροχος αερίου και σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα ανέπτυξε το πολεμικό ναυτικό, την πολεμική αεροπορία και στρατιώτες για να περιπολούν στα υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία και σε χερσαία τερματικά αντιδρώντας στις διαρροές στον Nord Stream, για τις οποίες ορισμένες χώρες έκαναν λόγο για δολιοφθορά.

Το Όσλο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα λάβει επίσης βοήθεια από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία για υπεράκτιες περιπόλους.

Ρωγμές σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στις 26 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει αέριο στη Βαλτική θάλασσα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία σε αρκετές χώρες ξεκίνησε έρευνες.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας επισκέφθηκε το Σάββατο μια υπεράκτια εξέδρα στην προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για τα drones και τις διαρροές στον Nord Stream, αν και η κυβέρνηση έχει πει πως δεν γνωρίζει να υπάρχουν οποιεσδήποτε ειδικές απειλές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ