Guardian: Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετία του χρέους

Guardian: Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετία του χρέους Facebook Twitter
Guardian: Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά την δεκαετία του χρέους (Eurokinissi)
9

Άρθρο αφιερωμένο στην Ελλάδα από τον Guardian, με τίτλο «Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετία του χρέους».

Το βρετανικό μέσο εστιάζει στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από τους Έλληνες και με υπότιτλο «τα νοσοκομεία της χώρας, σήκωσαν το βάρος των περικοπών, όμως οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τον Covid-19 φαίνεται ότι αποδίδουν» κάνει ειδική αναφορά στην εγχώρια προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού.

«Κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ., οι Έλληνες ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους και συντονίζονται σε μια μετάδοση που υπό άλλες συνθήκες θα έχαναν. Όπως και οι περισσότερες τελετουργίες, δεν υπάρχουν εκπλήξεις: κάθε φορά συναντούν την ίδια σκηνή, δύο άνδρες, καθισμένους αρκετά μέτρα μακριά, πίσω από ένα μακρύ τραπέζι σε ένα φωτεινό δωμάτιο» αναφέρει ο Guardian.

Αναφέρεται φυσικά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «ο ήρεμος, με σπουδές στο Harvard καθηγητής επιδημιολογίας, που ανακοινώνει τα τελευταία στοιχεία και τους αριθμούς» αλλά και στον Νίκο Χαρδαλιά: «υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας που επικαλούμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης και προειδοποιεί ότι οι Έλληνες πρέπει να μείνουν στο σπίτι».

«Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος έχουν γίνει τα πρόσωπα της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19 και οι προσπάθειές τους φαίνεται ότι αποδίδουν.

Guardian: Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετία του χρέους Facebook Twitter

Σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2.145 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 99 θάνατοι - πολλοί λιγότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη (σ.σ οι νεκροί αυξήθηκαν έκτοτε στους 101). Η Ιταλία έως σήμερα έχει καταγράψει 20.465 θανάτους.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Ελλάδα περνάει την κρίση πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Ο Τσιόδρας πρόσφατα επέτρεψε στον εαυτό του να μιλήσει για την «επιπέδωση» της καμπύλης, έστω κι αν οι αρχές δέχονται ότι το Ορθόδοξο Πάσχα, θα αποτελέσει πρόσκληση, καθώς οι Έλληνες παραδοσιακά επισκέπτονται τα χωριά τους για να γιορτάσουν.

Η ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τέτοιων διαστάσεων, στη δημόσια υγεία, δεν ήταν δεδομένη. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, που βρέθηκε σε κρίση χρέους, κατά την οποία, η οικονομία έχει αναδιπλωθεί κατά 26%, το ελληνικό σύστημα υγείας δεν έχει ανακάμψει.

Τα δημόσια νοσοκομεία υπέστησαν τις περικοπές, που ζήτησαν οι διεθνείς δανειστές έναντι των δανείων διάσωσης, ώστε να μπορέσει η χώρα να τα βγάλει πέρα στην Ευρωζώνη. Με την έλευση της επιδημίας στην Ευρώπη, παραδέχονται οι αξιωματούχοι, 18 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από την τρίτη διάσωση, η Ελλάδα διέθετε μόνο 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Αυτή ήταν η ωμή πραγματικότητα, που δεν επέτρεπε στρατηγικές μετριασμού, ή επίτευξης "ανοσίας της αγέλης"».

Guardian: Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετία του χρέους Facebook Twitter

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ, δρος Ανδρέα Μεντή ο οποίος αναφέρει πως «Η Ελλάδα, όπως η Ιταλία έχει έναν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων. Πριν διαγνωσθεί το πρώτο κρούσμα, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Παρακολουθούνταν οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα. Στη συνέχεια όταν άρχισε να επαναπατρίζεται κόσμο, για παράδειγμα από την Ισπανία, φροντίζαμε να παραμείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

«Αυτό που όλο και περισσότερο θεωρείται, ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους, ως παραδειγματική διαχείριση κρίσης, αποδίδεται στην προτεραιοποίηση της επιστήμης έναντι της πολιτικής, αλλά και σε μια διοικητική (managerial) προσέγγιση, που εστίασε σε αυτό που ο 51 ετών πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε ως "κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα και ταχύτητα"».

Ο οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνει πως «Υπάρχουν προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε με την επικοινωνία και άλλα που απαιτούν αλήθεια και διαφάνεια. Ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασταν ειδικούς και ότι έπρεπε να τους ακούσουμε.

Guardian: Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετία του χρέους Facebook Twitter

Τούτου λεχθέντος, οι Έλληνες έχουν περάσει από κρίση, και ξέρουν τι σημαίνει. Πιστεύω ότι αυτό επίσης τους οδήγησε στο να προσαρμοστούν και να είναι στωικοί.

Από την αρχή, η 25μελής επιτροπή πίεσε για την επιλογή του lockdown, μια επιλογή που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση και είναι ολέθρια για μια χώρα που μόλις άρχισε να δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν καταγραφεί ο πρώτος θάνατος, η Ελλάδα αποφάσισε την ακύρωση των καρναβαλιών. Στις 10 Μαρτίου, αρκετές εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, έκλεισαν τα σχολεία.

Σε λίγες μέρες ακολούθησαν τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα εμπορικά καταστήματα, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Τα μέτρα δεν έγιναν αμέσως αποδεκτά και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε συμπληρωματικά μέτρα, όπως στην απαγόρευση των ταξιδιών στα νησιά και στο να τα βάλει με την Εκκλησία, καθώς οι ιερείς αρνήθηκαν να σταματήσουν τις λειτουργίες και τη θεία μετάληψη.

Guardian: Πώς η Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετία του χρέους Facebook Twitter

Διεκόπησαν επίσης οι αεροπορικές συνδέσεις με χώρες με πολλά κρούσματα. Η πανδημία όμως λειτούργησε και ως καταλύτης για μια διοίκηση που εξελέγη με μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Καθώς η χώρα μπήκε σε καραντίνα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να προχωρήσει τις εδώ και καιρό αναμενόμενες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, που θα προστάτευαν την υγεία των πολιτών και θα έφερναν και τον εκσυγχρονισμό του κράτους» αναφέρει το ρεπορτάζ επικαλούμενο δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών της κυβέρνησης έγινε υπέρτατη» αναφέρει στη συνέχεια ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των ανθρώπων για να βγουν από τα σπίτια τους, ήταν το να καταστήσουμε δυνατό να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές, στο τηλέφωνό τους.

Αυτό από μόνο του απέτρεψε 250.000 πολίτες, από το να επισκέπτονται τον γιατρό τους, σε διάστημα 20 ημερών. Βοήθησε δραματικά στο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έβγαιναν από το σπίτι.

Έγγραφα που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν την επίσκεψη σε κυβερνητικά γραφεία την ενασχόληση με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, διατέθηκαν online, μειώνοντας κατά χιλιάδες τις καθημερινές διαδρομές. "Αλλάζοντας τη φύση της διάδρασης μεταξύ πολιτών και κράτους, ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

Νωρίτερα σήμερα και το αμερικανικό δίκτυο του CNN είχε ρεπορτάζ αφιέρωμα στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες του Guardian/ΑΠΕ

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Διεθνή / Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

«Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ