Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Facebook Twitter
0

Ποιος είναι ο λόγος που η Βασίλισσα Ελισάβετ, από τις πιο πολυταξιδεμένες εστεμμένες της υφηλίου, δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στην Ελλάδα; διερωτάται το BBC, σε ένα αφιέρωμα  στις χώρες που δεν έχει πατήσει ποτέ το βασιλικό πόδι.

«Έχει πάει μέχρι και στο μικροσκοπικό Τουβαλού, στην Γκάνα, στην Αυστραλία, έχει επισκεφθεί 116 χώρες, αλλά δεν έχει πατήσει ποτέ το βασιλικό πόδι της στη γενέτειρα του συζύγου της Φιλίππου». Φαίνεται περίεργο, σημειώνει το Bbc, ωστόσο ίσως να εξηγείται από την πίκρα που έχει σταλάξει μέσα της για την κατάληξη του θεσμού της βασιλείας στην Ελλάδα. Για το θέμα ερωτάται και ο ιστορικός Hugo Vickers ο οποίος σημειώνει, ότι πρόκειται όντως για μια ενδιαφέρουσα «παράλειψη» και την αποδίδει στις δικαστικές περιπέτειες που είχε ο πατέρας του Φίλιππου στη χώρα μας, όταν δικάστηκε και παρ’ολίγο να εκτελεστεί.

"Το 1922, έπρεπε όλοι να φύγουν. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό ενός χρόνου και δεν επέστρεψε», λέει ο ιστορικός. Πάντως όπως επισημαίνει και το BBC, δεν είναι αλήθεια ότι η Ελισάβετ δεν έχει έρθει ποτέ στη χώρα μας. Μια επίσκεψη την έχει κάνει μετά από πρόσκληση του βασιλέως Παύλου το 1955, αλλά τότε δεν είχε γίνει ακόμη βασίλισσα.

Με την ευκαιρία αυτή ο ιστορικός θυμάται όλη την μετέπειτα σύντομη και πονεμένη ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα από το θάνατο του Παύλου μέχρι την ανατροπή του Κωνσταντίνου από τη χούντα. Πάντως παρατίθεται και μια δήλωση του ειδικού επί των βασιλικών θεμάτων Michael Binyon στους Times, ο οποίος λέει ότι «ο Κωνσταντίνος ζει στο Λονδίνο, έχει μια στενή προσωπική σχέση με τη βασίλισσα και εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του βασιλιά».

Ο Vickers όμως, εκτός από την βασιλική πίκρα που κρατά μακριά από τα ελληνικά χώματα την Ελισάβετ, υποψιάζεται και κάτι άλλο. Ότι ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν την έχει προσκαλέσει ποτέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ