ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Γενικό Δικαστήριο ΕΕ: Ακύρωσε την έγκριση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις σε KLM και TAP

Γενικό Δικαστήριο ΕΕ: Ακύρωσε την έγκριση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις σε KLM και TAP Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, την απόφαση της Κομισιόν με την οποία εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών KLM και TAP, από την Ολλανδία και την Πορτογαλία αντίστοιχα.

 

Η Ryanair έκανε προσφυγή με αίτημα την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης της Κομισιόν, την οποία έκανε δεκτή το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

 

Με δύο ξεχωριστές αποφάσεις, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ζητά από την Κομισιόν να εκδώσει νέα απόφαση για να δικαιολογήσει καθεμία από αυτές τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, που αποσκοπούν στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από την πανδημία.

 

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, την απόφαση της Κομισιόν με την οποία εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση της Ολλανδίας υπέρ της αεροπορικής εταιρίας KLM στο πλαίσιο της πανδημίας. Εντούτοις, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτέρως επιζήμιων συνεπειών της πανδημίας για την ολλανδική οικονομία, το Γενικό Δικαστήριο αναστέλλει τα αποτελέσματα της ακύρωσης έως ότου η Επιτροπή εκδώσει νέα απόφαση», αναφέρει η απόφαση για την περίπτωση της KLM.

 

«Η απόφαση της Κομισιόν με την οποία η ενίσχυση της Πορτογαλίας υπέρ της αεροπορικής εταιρίας TAP κηρύχθηκε συμβατή με την εσωτερική αγορά ακυρώνεται λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας», αναφέρει η απόφαση για την TAP, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα της ακύρωσης- μεταξύ των οποίων η επιστροφή της ενίσχυσης- αναστέλλονται εν αναμονή νέας απόφασης.

 

Αντίθετα, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Ryanair κατά των κρατικών ενισχύσεων που παρείχε η Ισπανία σε αερομεταφορέα, κρίνοντας ότι το Ταμείο στήριξης της φερεγγυότητας των ισπανικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας είναι «σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ».

 

«Το επίμαχο μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στη λήψη μέτρων ανακεφαλαιοποίησης και έχει προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνιστά καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, αλλά είναι αναλογικό και δεν εισάγει δυσμενείς διακρίσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του δικαστηρίου για αυτή την περίπτωση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ