Γάζα: Πληροφορίες για εκεχειρία Ισραήλ-Παλαιστινίων από σήμερα το βράδυ

Γάζα: Πληροφορίες για εκεχειρία Ισραήλ-Παλαιστινίων από σήμερα το βράδυ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι μαχητές συμφώνησαν να τηρήσουν μια εκεχειρία στη λωρίδα της Γάζας από σήμερα βράδυ Κυριακής, όπως προτάθηκε από το Κάιρο σύμφωνα με πηγές.

Η πιθανή αυτή εξέλιξη έρχεται μετά από ένα Σαββατοκύριακο με πολύνεκρους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ σε παλαιστινιακούς στόχους, και εκτόξευση ρουκετών προς την ισραηλινή επικράτεια από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μια πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την προσφορά εκεχειρίας, ενώ ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις προσπάθειες αιγυπτιακής διαμεσολάβησης είπε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 22:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ, δεν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για εκεχειρία, λέγοντας μόνο ότι βρίσκονται σε επαφή με το Κάιρο.

Δεκάδες οι νεκροί από τις επιδρομές του Ισραήλ

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα στο πλαίσιο της «προληπτικής επιχείρησης» έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 29 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται έξι παιδιά και δύο αξιωματούχοι της Ισλαμικής Τζιχάντ. 

Σύμφωνα με Ισραηλινών αξιωματούχο, από την Παρασκευή έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα περίπου 400 ρουκέτες κατά ισραηλινού εδάφους. Όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, πρόκειται για επιχείρηση λόγω «άμεσης απειλής» από την Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ).

Το νέο κύμα εχθροπραξιών προκαλεί φόβους στους κατοίκους της Γάζας πως βρίσκονται προ ακόμη μιας σύρραξης, της πέμπτης μεγάλης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 οπότε και ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής η Χαμάς. 

Χθες, δεκάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές μπροστά από φούρνους και οπωροπωλεία, υπό το φόβο κλιμάκωσης, ενώ η τοπική αρχή ενέργειας, ανήμπορη να τροφοδοτήσει τον σταθμό ενέργειας με καύσιμα, σταμάτησε τη λειτουργία της μέρα μεσημέρι. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ