«Γάμος για όλους» στην Ελβετία- Παντρεύτηκαν τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια

«Γάμος για όλους» στην Ελβετία- Παντρεύτηκαν τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Αλουά Καρνιέ και ο Πέτερ Λου είπαν «δέχομαι ολόψυχα» ο ένας τον άλλον. Ο 57χρονος και ο 67χρονος ήταν από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στην Ελβετία σήμερα, Παρασκευή, που υιοθετήθηκε και επίσημα ο γάμος για όλους στην Ελβετία

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε δημοψήφισμα, σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας «γάμος για όλους». Έτσι, η Ελβετία έγινε μια από τις τελευταίες χώρες της δυτικής Ευρώπης που νομιμοποίησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 

«Γάμος για όλους» στην Ελβετία- Παντρεύτηκαν τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Η τελετή ήταν πραγματικά πολύ σημαντική για εμένα, γιατί ήταν υπό προετοιμασία εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο Καρνιέ, που εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στην προσπάθεια για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. 

Η 46χρονη Αλίν και η 45χρονη Λορ επίσης παντρεύτηκαν, έπειτα από σχέση που μετρά 21 χρόνια. Ήδη έχουν αποκτήσει έναν γιο και- όπως ο Αλουά Καρνιέ και ο Πέτερ Λου- ήδη είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

«Με πολύ μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι είστε επίσημα παντρεμένες», τους είπε η δήμαρχος Μαρί Μπαρμπέ-Σαπουί, που ήθελε να τελέσει η ίδια αυτό τον πρώτο ιστορικό γάμο.

«Είναι πολύ συγκινητικό. Είναι μια πολύ δυνατή στιγμή η οποία στέλνει ένα επίσης ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία: αυτό του να είσαι ελεύθερος να αγαπάς και να αγαπιέσαι», δήλωσε η δήμαρχος. «Ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, όπως και η συγκίνηση, φυσικά», συμπλήρωσε και τόνισε πως ήταν πλέον καιρός να γίνει απόλυτα ισότιμος ο γάμος στην Ελβετία. 

Στο δημοψήφισμα το «ναι» είχε συγκεντρώσει το 64,1%. Αν και τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελβετία από το 2007, ο νέος νόμος προβλέπει ότι μπορούν να υιοθετήσουν μαζί παιδί.

«Γάμος για όλους» στην Ελβετία- Παντρεύτηκαν τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ