«Γαλοπούλα-τρομοκράτης» σπέρνει τον φόβο στην Ουάσινγκτον

«Γαλοπούλα-νταής» σπέρνει τον φόβο στην Ουάσινγκτον - Facebook Twitter
0

Τις ηλιόλουστες, ανοιξιάτικες ημέρες του Μαΐου οι κάτοικοι του Kenilworth στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ βολτάρουν. Φροντίζουν, όμως να αποφύγουν το μονοπάτι που περνάει μέσα από το δασάκι γιατί καιροφυλακτεί ένας κίνδυνος.

Είναι αρσενικός, εύσωμος, ύψους 1,5 μέτρου, με μπλε κεφάλι και λαιμό, ροζ πτερύγια στο πηγούνι του που γίνονται κόκκινα όταν καμαρώνει, γυαλιστερά μαύρα και φθορίζοντα φτερά στο στήθος και μεγάλη χάλκινη ουρά. 

Τα προσφιλή του όπλα; Ένα αιχμηρό ράμφος και νύχια που χρησιμοποιούνται για να τραυματίζουν τους περαστικούς στα πόδια και τους μηρούς. Τα θύματα; Περισσότεροι από δώδεκα περιπατητές και ποδηλάτες, μεταξύ των οποίων αρκετοί που χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αντιτετανικό εμβόλιο και αντιβιοτικά.

«Δέχθηκα επίθεση εκεί. Πριν από βδομάδες. Προσπαθούσα να ξεφύγω αλλά με κυνήγησε. Δεν με άφησε να περάσω» είπε ο 70χρονος συνταξιούχος Cliff Robinson, ενθυμούμενος τη συνάντησή του με τη γαλοπούλα που έχει καταστεί ο φόβος και ο τρόμος των περαστικών. 

Dan Rauch, βιολόγος άγριας ζωής του Τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ουάσινγκτον, παραδέχεται το κωμικό της υπόθεσης, αλλά επισημαίνει πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Υπάρχει μία γαλοπούλα-τρομοκράτης που παραμονεύει στο μονοπάτι του ποταμού. Εάν δεν την είχα δει σε βίντεο, θα πίστευα ότι είναι λαϊκός μύθος». 

Οι περισσότερες συναντήσεις με άγριες γαλοπούλες είναι άκακες, ωστόσο γίνονται επιθετικές σε περιόδους αναπαραγωγής - μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Ωστόσο, επιθέσεις μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Τα αρσενικά πασχίζουν για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, ενώ συχνά προστατεύουν τα μικρά τους αλλά και φωλιές χηνών. 

Οι επιθέσεις μπορεί να είναι πολύ επίπονες και δεν λείπουν οι περιπτώσεις που άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο. 

Για την πάταξη της απειλής έχει στηθεί μία ομάδα - κρούσης από εργαζομένους διαφόρων Υπηρεσιών. Το πλάνο είναι να πιαστεί το ζώο και να μεταφερθεί σε καταλληλότερο περιβάλλον. 

Ο Joe Cashman, οδηγός του πάρκου όπου «δραστηριοποιείται» η γαλοπούλα, σημείωσε πως δεν έχει αγαπημένους στόχους. Κυνηγά μικρούς, μεγάλους, τουρίστες και ντόπιους. 

Τον Ιανουάριο αναρτήθηκαν στην περιοχή προειδοποιητικές πινακίδες και τον αμέσως επόμενο μήνα η επιθετικότητα κλιμακώθηκε. 

«Δεν είναι καλή η κατάσταση» είπε ο Cashman. «Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της προστασίας της άγριας ζωής και την προστασία των επισκεπτών μας». 

Όσον αφορά στο γιατί η γαλοπούλα συνεχίζει να διαφύγει, ο ίδιος τόνισε πως είναι «δύσκολο να πιαστούν». Είναι χαρακτηριστικό πως μπορούν να κινηθούν με 25 χλμ/ώρα. 

Κυνηγοί έχουν προσφερθεί να πιάσουν τον νταή, ωστόσο η ιδέα τους να γίνει μεζές μετά τη «σύλληψη» δεν κέρδισε τους υπευθύνους. «Δεν θέλουμε να το σκοτώσουμε. (...) Καταλαβαίνουμε πως ο κόσμος θέλει να βοηθήσει, αλλά, σας παρακαλώ, μην επιχειρήσετε να το πιάσετε. Απλά ενημερώστε μας εάν το δείτε» ζήτησε ο Cashman.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ