Γαλλία: Εθνικοποιείται πλήρως η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Γαλλία: Εθνικοποιείται πλήρως η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF εν μέσω ενεργειακής ανασφάλειας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η Γαλλία θα προβεί στην πλήρη εθνικοποίηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού, EDF δήλωσε η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, σε μια κίνηση που αναμένεται να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αλλά και να αναδιαρθρωθούν τα τεράστια χρέη της εταιρείας. 

Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84%, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ευρώπης και βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Συγκεκριμένα, μέσω της πυρηνικής ενέργειας, το Παρίσι ελπίζει να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας που επιδεινώνεται από την προοπτική μιας απότομης διακοπής στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. 

«Σας επιβεβαιώνω σήμερα ότι το κράτος σκοπεύει να αποκτήσει το 100% του κεφαλαίου της EDF», είπε η Μπορν σε ομιλία της στο κοινοβούλιο. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στον πόλεμο [στην Ουκρανία] και τις διαφαινόμενες τεράστιες προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η πλήρης εθνικοποίηση θα βοηθήσει την EDF να πραγματοποιήσει «φιλόδοξα και ουσιαστικά έργα» για το ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας.

Οι μισοί από τους παλιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF στη Γαλλία είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας, σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω προβλημάτων διάβρωσης, αναγκάζοντας την εταιρεία να μειώσει επανειλημμένα φέτος την προγραμματισμένη πυρηνική παραγωγή. Όλα αυτά, σε μια εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει το τεράστιο κενό από τις μειωμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η επιλογή της πλήρους εθνικοποίησης της EDF είχε αναφερθεί και το προηγούμενο διάστημα και από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος σκοπεύει να καταστήσει την εταιρεία ως τον βασικό πυλώνα μιας τεράστιας επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ