Ιnstagram και Facebook απαγορεύουν οποιοδήποτε περιεχόμενο προωθεί τη δήθεν «θεραπεία» μεταστροφής ομοφιλοφίλων.

 

Το γεγονός ανακοινώθηκε από τις δημοφιλείς πλατφόρμες στο CNN την Παρασκευή και ενώ ακτιβιστές είχαν ζητήσει να μπλοκάρονται σχετικές διαφημίσεις. Παράλληλα το Facebook ανέφερε ότι θα επεκτείνει την πολιτική του για τη ρητορική μίσους ώστε να συμπεριλαμβάνονται αναρτήσεις που προωθούν την πρακτική αυτή. Το μέτρο θα ισχύει και για τις δύο πλατφόρμες.

 

Η «θεραπεία μεταστροφής της ομοφυλοφιλίας» είναι μία ψευδοεπιστημονική διαδικασία κατά την οποία «αλλάζει» η σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Η πρακτική έχει καταδικαστεί από πλήθος ιατρικών συλλόγων ωστόσο παραμένει νόμιμη στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ανάμεσα στις χώρες όπου παραμένει νόμιμη οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Η απόφαση για απαγόρευση του σχετικού με τη «θεραπεία μεταστροφής της ομοφυλοφιλίας» περιεχομένου έρχεται μετά από εκκλήσεις των χρηστών για κατάργηση ενός λογαριασμού στο Instagram που χρησιμοποιεί η Core Issues Trust, η οποία έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και προωθεί την πρακτική αυτή. «Δεν επιτρέπουμε επιθέσεις εναντίον ατόμων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου και ενημερώνουμε τις πολιτικές μας για την απαγόρευση της προώθησης υπηρεσιών θεραπείας μεταστροφής», ανέφερε η Tara Hopkins, διευθυντικό στέλεχος του Instagram σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

 

Η Tara Hopkins ανακοίνωσε ακόμη ότι ο επίμαχος λογαριασμός στο Instagram έκλεισε. «Επανεξετάζουμε συνεχώς τις πολιτικές μας, θα συνεχίσουμε να συμβουλευόμαστε ειδικούς και να αφουγκραζόμαστε τις εμπειρίες των ανθρώπων για να αναθεωρούμε την προσέγγισή μας», υποστήριξε. Νωρίτερα εφέτος το Instagram είχε απαγορεύσει τις διαφημίσεις της «θεραπείας». Εκπρόσωπος του Twitter ανέφερε ότι η πλατφόρμα απαγορεύει ήδη σχετικό περιεχόμενο. 

 

Σύμφωνα με μελέτες η «θεραπεία μεταστροφής της ομοφυλοφιλίας», πέρα από πλήρως αναποτελεσματική θέτει σε κίνδυνο τους «θεραπευόμενους» καθώς αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης ή αυτοκτονίας. Η Γερμανία, τον Μάϊο, την απαγόρευσε για τους ανηλίκους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ολική απαγόρευσή της υπήρξε υπόσχεση της κυβέρνησης Μέι ωστόσο η θέσπισή της εκκρεμεί. 

Με πληροφορίες από CNN