Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι; Facebook Twitter
0

—Γιατί γίνεται λόγος για ήττα του Μακρόν; Επηρεάζεται η θητεία του; 

Ούτε καν. Ο Μακρόν επανεξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας τον Απρίλιο και θα παραμείνει στα Ηλύσια Πεδία έως το 2027. Απλώς οι έδρες που έχασε στον χθεσινό β' γύρο έχουν επιπτώσεις κατ' αρχάς στο πολιτικό γόητρο του και κατά δεύτερον στις επιπτώσεις για το "κλίμα" της δεύτερης θητείας του. 

—Θα επηρεαστούν και οι σχέσεις του με τους υπουργούς του; 

Απολύτως! Το έχει δηλώσει άλλωστε. Από το 28μελές υπουργικό συμβούλιο του Μακρόν, 15 υπουργοί ήταν υποψήφιοι για εκλογή ή επανεκλογή. Τυπικά, ένας υπουργός που αποτυγχάνει να εκλεγεί ή να επανεκλεγεί ως βουλευτής δεν χρειάζεται να παραιτηθεί από τον υπουργικό του ρόλο, αλλά ο Μακρόν δήλωσε ότι αναμένει από κάθε ηττημένο υπουργό να παραιτηθεί. Οπότε, ναι, αυτό θα φέρει κραδασμούς και ρήξεις.  Για την ιστορία, αρκετοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων η υπουργός Υγείας Brigitte Bourguignon και η υπουργός Περιβάλλοντος Amélie de Montchalin, έχασαν τις έδρες τους. Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne -που κατέβηκε για πρώτη φορά ως βουλευτής- κέρδισε την έδρα της στο Calvados της Νορμανδίας.

—Γιατί, όμως, τέτοια ανησυχία; 

Μέσα στο επόμενο διάστημα ο Μακρόν θέλει να περάσει κάποιες εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να περάσουν και από την Κάτω Βουλή, τη λεγόμενη Assemblée nationale, που παίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο σε τέτοιες πολιτικές κινήσεις και καλό είναι να υπάρχει εξασφαλισμένη ομοφωνία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται. Στερούμενος μιας απόλυτης πλειοψηφίας με το Ensemble -μια συμμαχία του κόμματος La République en Marche του Μακρόν, των κεντρώων MoDem και του Horizon, του νέου κόμματος που σχηματίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ- ο Μακρόν θα πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα ομοϊδεατών βουλευτών προκειμένου να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία τα επόμενα πέντε χρόνια... Πράγμα καθόλου εύκολο. 

—Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιο για το επόμενο διάστημα; 

Το πλάνο, βάσει και των χθεσινών αποτελεσμάτων (ασχέτως αν το συνολικό παθητικό αξιολογήθηκε σήμερα το πρωί) είναι ο Μακρόν, η πρωθυπουργός Μπορν και η ομάδα τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό στο κοινοβούλιο. Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στη δημιουργία μίας μόνιμης ομάδας στήριξης ή να κυβερνήσουν ως μειοψηφία, συγκροτώντας συμμαχίες ανά περίσταση. Οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για συμμαχία φαίνεται να είναι οι βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος Les Républicains, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα προσπαθήσει να διχάσει τον αριστερό συνασπισμό Nupes και να προσελκύσει σε συμμαχία κάποιους από τους πιο μετριοπαθείς βουλευτές, όπως το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή τους Πράσινους. Βέβαια, μιλάμε για μία χρονοβόρα προσπάθεια που θέλει πολλά παζάρια και εδώ ίσως βρεθεί ζημιωμένος ο Γάλλος Πρόεδρος. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει...

—Δηλαδή; 

Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να αντικατασταθούν οι υπουργοί που έχασαν τις έδρες τους. Η παρούσα κυβέρνηση σχηματίστηκε μόλις τον Μάιο, μετά την επανεκλογή του Μακρόν τον Απρίλιο, οπότε είναι σαφές αν ο Γάλλος Πρόεδρος αποφασίσει απλώς να καλύψει τους ρόλους των υπουργών που έχασαν, θα φανεί πολιτικά πρεσβύωπας. Το ζητούμενο εδώ είναι να πραγματοποιήσει έναν πιο ριζικό ανασχηματισμό που δεν θα τον εκθέσει στο άμεσο μέλλον. 

—Κι ο Jean-Luc Mélenchon κάνει καλά που χαίρεται; 

Εξαρτάται. Ως ηγέτης του αριστερού κόμματος La France Insoumise και ως ο πολιτικός που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ενοποίηση τεσσάρων αριστερών κομμάτων στη συμμαχία Nupes, ήλπιζε να ανακηρυχθεί ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στην παρούσα φάση αυτό καθίσταται απίθανο, καθώς η συμμαχία του Nupes απέτυχε στην προσπάθειά της να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Βέβαια, όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αναγκάσει τον Μακρόν σε "συγκατοίκηση", με τον Mélenchon ως πρωθυπουργό. Όμως, ο ίδιος ο Mélenchon, 70 ετών σήμερα, αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στην εκλογική του περιφέρεια Bouches-du-Rhône (Μασσαλία), οπότε για την ώρα τον θεωρούμε άνευ αντικειμένου. Όχι όμως και άνευ επιρροής στον δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο.

—Και η Λεπέν; 

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία τώρα, δίνει γενικά στη Λεπέν πίστωση χρόνου. Μετά την δική της ήττα προ διμήνου, η Λεπέν έχει να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο ρήξης στην ακροδεξιά οικογένεια, με έναν εσωκομματικό πόλεμο για την ηγεσία αυτή τη φορά. Και η "κόρη της γαλλικής ακροδεξιάς" μπορεί να μην τα καταφέρνει στις προεκλογικές εκστρατείες, όμως, είναι εξαιρετικά ικανή διαδρομίστρια, πολύ καλή στην οργάνωση του κόμματός της και στις εσωκομματικές διαδρομές, ακόμα και τις σκοτεινές και όλο αυτό της δίνει χρόνο για να κάνει όσα θέλει. Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, αν υπολογίσει κανείς το πόσο καλά τα πήγε στις προεδρικές, παρά την ήττα της. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ