Explainer: Γιατί ο Τραμπ ίσως πανηγυρίζει κρυφά με την έφοδο του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο;

Explainer: Γιατί ο Τραμπ ίσως πανηγυρίζει κρυφά με την έφοδο του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο; Facebook Twitter
0

Γιατί το FBI ψάχνει το ανάκτορο του Τραμπ;

Αν και δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, το σίγουρο είναι πως είναι πρόκειται για σοβαρή υπόθεση

Γιατί το λες αυτό;

Η έφοδος είναι μία πολύ επιθετική ενέργεια από τον κατά τα άλλα άκρως μεθοδικό γενικό εισαγγελέα Merrick Garland. Για να πάρει ο ίδιος την απόφαση να προχωρήσει θα πρέπει να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και υποδεικνύουν την πιθανή εμπλοκή του Τραμπ είναι τόσο συντριπτικά που δεν είχε άλλη επιλογή. Φυσικά για την ώρα ο Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από τη δημοσιότητα.

Με ποιον τρόπο; 

Όλα τα ΜΜΕ της χώρας στράφηκαν για άλλη μια φορά πάνω του. Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που είχαν απομακρυνθεί, συσπειρώθηκαν πάλι γύρω του και, από τα social media ως τον δρόμο έξω από το σπίτι του, άσημοι υποστηρικτές του καλούσαν σε εξέγερση για να υπερασπιστούν τον «ήρωά» τους. 

Πείθει κανέναν;

Ο Τραμπ επιχειρεί και πάλι να παρουσιάσει τον εαυτό του υπό το αγαπημένο του συνωμοσιολογικό πρίσμα, ως θύμα σκοτεινών, κομματικών δυνάμεων ένος κατεστημένου που θέλει να τον υπονομεύσει. Έχοντας κατακρεουργήσει επί χρόνια το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε προετοιμάσει όχι μόνο τους πιστούς του, «αλλά πιθανότατα και τη μισή χώρα να αμφισβητήσει το κράτος δικαίου στις ΗΠΑ», σχολιάζει ο Economist. Ο Τραμπ είχε πάντα άνεση στο να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Ναι αλλά τι μπορεί να αναζητά το FBI;

Ίσως τις κούτες που πήρε μαζί του ο Τραμπ εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Ή στοιχεία για την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο. Ή ακόμα και τις υποθέσεις οικονομικής απάτης για τις οποίες ερευνάται ο επιχειρηματικός του όμιλος στη Νέα Υόρκη;

Α, τον ερευνούν και για άλλες υποθέσεις;

Βεβαία. Ο Τραμπ τελεί υπό ποινική έρευνα τόσο στη Τζόρτζια, όσο και στη Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε σε οικονομική απάτη, και κατά πόσο παραβίασε τη φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική νομοθεσία.

Με την υπόθεση της Νέας Υόρκης τι έγινε χθες;

Ο Τραμπ έκανε χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος και επικαλέστηκε την πέμπτη τροπολογία, κατά της αυτοενοχοποίησης, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στο γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Τις Τζέιμς. «Δεν έχω απολύτως καμία επιλογή, διότι η σημερινή κυβέρνηση και πολλοί εισαγγελείς σε αυτή τη χώρα έχουν χάσει κάθε ηθικό και δεοντολογικό όριο αξιοπρέπειας» είπε προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έκανε η εισαγγελέας...

Το FBI τι λέει για το Μαρ-α-Λάγκο;

«Ουδέν σχόλιον» από το FBI. Γενικά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την επίμαχη έρευνα, και από αυτά, κάποια προέρχονται από τον ίδιο τον Τραμπ. Όπως και να 'χει, το FBI ψάχνει το σπίτι ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ! 

Ο Τραμπ τι υποστηρίζει;

Ο Τραμπ διατρανώνει την αθωότητά του για όλες τις υποθέσεις. Διαμαρτύρεται πως δεν ήταν παρών στην έρευνα και υποστηρίζει πως η έφοδος δεν ήταν «ούτε απαραίτητη, ούτε προσήκουσα». Βέβαια μάλλον το «ξεπέρασε» γρήγορα;

Δηλαδή; 

Λίγη ώρα αργότερα σχολίαζε για το Μαρ-α-Λάγκο πως περνά «ακόμα μια μέρα στον παράδεισο». Και ίσως δεν υποκρίνεται. Μπορεί πραγματικά νιώθει ότι όλο αυτό εξυπηρετεί την προσωπική ατζέντα του. 

Ποια ατζέντα του;

Ο Τραμπ αναμενόταν να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία. Και τώρα φαίνεται πιο αποφασισμένος από ποτέ.

Κι αν τελικά προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία;

Ακόμα κι αν οδηγηθεί σε δίκη, τίποτα από το παρελθόν του πρώην προέδρου δεν προμηνύει ότι, είτε από κάποια αίσθηση ευπρέπειας, είτε ντροπής, θα ανέστειλε την εκστρατεία του. Αντιθέτως, ίσως είχε ένα ακόμα λόγο λόγο να υποδαυλίσει τη δυσπιστία και το μίσος για το αμερικανικό νομικό σύστημα, καθώς και για την κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Κι αν δικαστεί;

Εξαρτάται οπωσδήποτε από την υπόθεση αλλά ακόμη και μια γρήγορη δίκη και καταδίκη «θα ήταν λιγότερο πιθανό να αποκλείσει την υποψηφιότητα του Τραμπ, από το να ξεκινήσει νέους γύρους δικαστικών διαφορών», σύμφωνα με τον Economist. «Το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει τα προσόντα για τη θέση του προέδρου, σιωπά σχετικά με το ζήτημα του ποινικού μητρώου.» Το σενάριο μπορεί να είναι υποθετικό, αλλά δεν είναι υπερβολικό: Η Αμερική αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ένας υποψήφιος που θα έχει παραπεμφθεί ή θα έχει καταδικαστεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ενώ κάνει εκστρατεία κατά του κράτους δικαίου. 

Υπάρχει πιθανότητα να πληγεί ο Τραμπ και να υποχωρήσει από το προσκήνιο;

Αν η έφοδος βγάλει στην επιφάνεια πολύ ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που τον στηρίζουν, ίσως αποφασίσουν να τον αποκηρύξουν. Ή μπορεί κάποια από τις άλλες έρευνες για τα πεπραγμένα του Τραμπ να καρποφορήσει. Ακόμα και το σωρευτικό τους βάρος μπορεί να δημιουργήσει κλίμα που θα φέρει αποτέλεσμα. 

Επομένως μπορεί να χάσει από όλο αυτό...

Ναι, αλλά οι πολιτικοί που στήριξαν τον Τραμπ μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου αποκλείεται να τον εγκαταλείψουν αν π.χ το έγκλημα είναι ότι πήρε κάποια διαβαθμισμένα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο, ιδίως δεδομένης της τεράστιας εξουσίας ενός προέδρου να αποχαρακτηρίζει πληροφορίες. Και ο Τραμπ «σπούδασε» την διαπλοκή υπό τον αδίστακτο δικηγόρο Roy Cohn, ο οποίος ήξερε πως να ξεγλιστρά. 

Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Τραμπ παρανομούσε;

Ο Μάικλ Κοέν, ένας άλλος πρώην δικηγόρος του Τραμπ είχε καταθέσει χαρακτηριστικά στο Κογκρέσο ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενεργούσε «σαν μαφιόζος» και μάλιστα με «σύστημα». 

Δηλαδή;

Κατά τον Κοέν, δεν έδινε άμεσες εντολές που θα μπορούσαν να τον εμπλέξουν, αλλά μιλούσε «με κώδικα». Και ένας πρόεδρος που είχε την προνοητικότητα να αποκλείσει τον φωτογράφο του Λευκού Οίκου από την παρουσία του στις 6 Ιανουαρίου, και να μην αφήσει κανένα τηλεφωνικό ίχνος εκείνη την ημέρα, φαίνεται απίθανο να έχει αφήσει ενοχοποιητικά στοιχεία να «κάθονται» στο Μαρ-α-Λάγκο. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ