Ελ Σαλβαδόρ: Το ΔΝΤ ζητά να ακυρωθεί η νομιμότητα των συναλλαγών με bitcoin

Ελ Σαλβαδόρ: Το ΔΝΤ ζητά αναίρεση της απόφασης να θεωρείται το bitcoin νόμιμο νόμισμα Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από διαδήλωση κατά του bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ (Πηγή φωτό EPA)
0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε το Ελ Σαλβαδόρ να σταματήσει να αναγνωρίζει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών και εξέφρασε ανησυχία για τα σχέδια της χώρας να εκδώσει ομόλογα που συνδέονται με το κρυπτονόμισμα. 

Τον Σεπτέμβριο το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα πληρωμών,  υπό το σχέδιο του 40χρονου προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε. Αυτό σημαίνει ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων, την αποστολή εμβασμάτων, ακόμη και για την πληρωμή φόρων στη χώρα. 

Όμως, τα στελέχη του ΔΝΤ εξέφρασαν ανησυχία για αυτή την εξέλιξη. Το Ελ Σαλβαδόρ πέρυσι ζήτησε δάνειο 1,3 δισ. δολαρίων από το Ταμείο, αλλά οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο. 

Τα στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν ότι «υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι» που συνδέονται με τη χρήση του bitcoin, για «την οικονομική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών». Επίσης, εξέφρασαν ανησυχία για την επικείμενη έκδοση ομολόγων που θα συνδέονται με bitcoin. 

Τα μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ «προέτρεψαν τις αρχές να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου για το bitcoin, αφαιρώντας την ιδιότητά του ως νόμιμο νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών». 


Ο Μπουκέλε έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρήματος για την αγορά bitcoin, το οποίο έχει χάσει το 50% της αξίας του από τον Νοέμβριο. Παρά την προσοχή που έχει κερδίσει το πείραμά του με το κρυπτονόμισμα, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις για εκτεταμένη χρήση του στις καθημερινές συναλλαγές στη χώρα και η εφαρμογή του ήταν μία από τις λιγότερο δημοφιλείς κινήσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος, με συνέπεια να ακολουθήσουν διαδηλώσεις. 

Ο 40χρονος ηγέτης έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει τη δημιουργία μιας «πόλης του bitcoin», με χαμηλή φορολόγηση και ενέργεια από ηφαίστειο. Η κατασκευή της εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση ομολόγων ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με στήριξη bitcoin. Η έκδοσή τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. 

Με πληροφορίες από FT
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ