Έκθεση: Οι αστακοί και τα καβούρια αισθάνονται και δεν πρέπει να βράζονται ζωντανά

Έκθεση: Οι αστακοί και τα καβούρια αισθάνονται και δεν πρέπει να βράζονται ζωντανά Facebook Twitter
0

Τα χταπόδια, τα καβούρια και οι αστακοί μπορούν να βιώσουν πόνο ή ταλαιπωρία, σύμφωνα με αξιολόγηση που έγινε κατόπιν κυβερνητικής ανάθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει αυτά τα πλάσματα σε μια λίστα με όντα που αισθάνονται και που πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τους νέους νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων.

Η έκθεση των ειδικών στο London School of Economics εξέτασε 300 επιστημονικές μελέτες για να αξιολογήσει τα στοιχεία της αίσθησης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κεφαλόποδα (όπως τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές) και τα δεκάποδα (όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι καραβίδες) πρέπει να αντιμετωπίζονται ως όντα που συναισθάνονται.

Τα σπονδυλωτά, ζώα με ραχοκοκαλιά, έχουν ήδη ταξινομηθεί ως ευαίσθητα στη νέα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων που βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων παρέχει μια κρίσιμη διαβεβαίωση ότι η ευημερία των ζώων λαμβάνεται σωστά υπόψη όταν αναπτύσσονται νέοι νόμοι. Η επιστήμη είναι πλέον ξεκάθαρη ότι τα δεκάποδα και τα κεφαλόποδα μπορούν να αισθανθούν πόνο και επομένως είναι σωστό να καλύπτονται από αυτό το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο», είπε ο  υπουργός Προστασίας των Ζώων, Λόρδος Ζακ Γκόλντσμιθ, σε δήλωση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν είναι ακόμη νόμος, θα δημιουργήσει μια Επιτροπή Προστασίας των Ζώων, η οποία θα εκδίδει εκθέσεις σχετικά με το κατά πόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν λάβει υπόψη την ευημερία των ζώων που αισθάνονται Είναι μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου δράσης για την ευημερία των ζώων.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι αστακοί και τα καβούρια δεν πρέπει να βράζονται ζωντανά και περιλαμβάνει βέλτιστες πρακτικές για τη μεταφορά, την αναισθητοποίηση και τη σφαγή δεκάποδων και κεφαλόποδων.

Η έκθεση βρήκε «πολύ ισχυρά» στοιχεία ευαισθησίας στα χταπόδια και «ισχυρά» στοιχεία στα περισσότερα καβούρια. Για άλλα ζώα σε αυτές τις δύο ομάδες, όπως τα καλαμάρια, οι σουπιές και οι αστακοί βρήκαν ότι τα στοιχεία ήταν σημαντικά αλλά όχι ισχυρά. Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι αυτοί οι διαφορετικοί βαθμοί αποδείξεων αντικατοπτρίζουν τις διαφορές στην ποσότητα της προσοχής που έχουν λάβει τα διάφορα ζώα από τους επιστήμονες.

Το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix My Octopus Teacher παρουσίασε τις μοναδικές ικανότητες των χταποδιών. Η δομή του εγκεφάλου των χταποδιών είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ανθρώπων, αλλά έχει κάποιες από τις ίδιες λειτουργίες με τους εγκεφάλους των θηλαστικών, όπως μαθησιακές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και πιθανώς της ικανότητας να ονειρεύονται.
 

Με πληροφορίες CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ