Ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SERGEI ILNITSKY
0

Με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο διεθνών διαδικασιών και δικαστηρίων για να φτάσει σε ειδικό διεθνές δικαστήριο το θέμα των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Ζητά να αναλάβει το ειδικό αυτό διεθνές δικαστήριο τη δίωξη των υπευθύνων, σε Ρωσία και Λευκορωσία, για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και το έγκλημα της επίθεσης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν οι έρευνες αυτές και οι επακόλουθες διώξεις να ασκηθούν σε όλο το προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου.

Στο υιοθετηθέν κείμενο, καλεί την Ε.Ε. να υποστηρίξει τη σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να του ανατεθεί η δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, για το οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν έχει δικαιοδοσία, καλώντας τους Ρώσους πολιτικούς ηγέτες και στρατιωτικούς διοικητές και τους συμμάχους τους να λογοδοτήσουν.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν, επίσης, η ΕΕ να παράσχει, το συντομότερο δυνατόν, όλους τους αναγκαίους ανθρώπινους και δημοσιονομικούς πόρους και τη διοικητική, ερευνητική και υλικοτεχνική υποστήριξη που απαιτούνται για τη σύσταση του εν λόγω δικαστηρίου.

Οι καταγγελίες περί θηριωδιών, όπως οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί πόλεων και κωμοπόλεων, οι αναγκαστικές εκτοπίσεις, η χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών, οι επιθέσεις κατά αμάχων που προσπαθούν να διαφύγουν μέσω προσυμφωνημένων ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι εκτελέσεις και η σεξουαλική βία συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.

Ευρωβουλευτές, μάλιστα, σημειώνουν πως μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και ζητούν άμεση δράση, καθώς, όπως επισημαίνουν, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων.

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου Ρωσίας και Λευκορωσίας

Σε προηγούμενο ψήφισμα Ευρωβουλευτών, κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης ενώ «παρών» οι Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης
NEWSROOM
Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας Ρωσίας και Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της

Το κείμενο εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές- Κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης από το ΚΚΕ ενώ «παρών» ψήφισαν Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ