Ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SERGEI ILNITSKY
0

Με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο διεθνών διαδικασιών και δικαστηρίων για να φτάσει σε ειδικό διεθνές δικαστήριο το θέμα των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Ζητά να αναλάβει το ειδικό αυτό διεθνές δικαστήριο τη δίωξη των υπευθύνων, σε Ρωσία και Λευκορωσία, για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και το έγκλημα της επίθεσης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν οι έρευνες αυτές και οι επακόλουθες διώξεις να ασκηθούν σε όλο το προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου.

Στο υιοθετηθέν κείμενο, καλεί την Ε.Ε. να υποστηρίξει τη σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να του ανατεθεί η δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, για το οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν έχει δικαιοδοσία, καλώντας τους Ρώσους πολιτικούς ηγέτες και στρατιωτικούς διοικητές και τους συμμάχους τους να λογοδοτήσουν.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν, επίσης, η ΕΕ να παράσχει, το συντομότερο δυνατόν, όλους τους αναγκαίους ανθρώπινους και δημοσιονομικούς πόρους και τη διοικητική, ερευνητική και υλικοτεχνική υποστήριξη που απαιτούνται για τη σύσταση του εν λόγω δικαστηρίου.

Οι καταγγελίες περί θηριωδιών, όπως οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί πόλεων και κωμοπόλεων, οι αναγκαστικές εκτοπίσεις, η χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών, οι επιθέσεις κατά αμάχων που προσπαθούν να διαφύγουν μέσω προσυμφωνημένων ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι εκτελέσεις και η σεξουαλική βία συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.

Ευρωβουλευτές, μάλιστα, σημειώνουν πως μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και ζητούν άμεση δράση, καθώς, όπως επισημαίνουν, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων.

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ