Εφετείο της Φλόριντα «απαγορεύει» σε 16χρονη ορφανή να κάνει άμβλωση- «Δεν είναι αρκετά ώριμη»

Εφετείο της Φλόριντα «απαγορεύει» σε 16χρονη ορφανή να κάνει άμβλωση- «Δεν είναι αρκετά ώριμη» Facebook Twitter
0

Εφετείο της Φλόριντα επικύρωσε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία μια 16χρονη δεν μπορεί να κάνει άμβλωση επειδή «δεν είχε την ωριμότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση.»

Η απόφαση του Εφετείου της 1ης Περιφέρειας της Φλόριντα επικύρωσε μια προηγούμενη δικαστική απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου, που αποφάνθηκε ότι δεν ήταν πεπεισμένο ότι η έφηβη είχε αποδείξει την ωριμότητά της ώστε να επιλέξει να κάνει έκτρωση.

Η έφηβη, που ταυτοποιήθηκε μόνο ως Jane Doe 22-B, είναι υπό τη φροντίδα της υπηρεσίας πρόνοιας της Φλόριντα και έχει έναν κηδεμόνα. Είναι περίπου 10 εβδομάδων έγκυος και αυτή τη στιγμή μένει με συγγενή της.

«Η ανήλικη δηλώνει ότι είναι αρκετά ώριμη για να πάρει την απόφαση, λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμη να κάνει μωρό, δεν έχει δουλειά, πηγαίνει ακόμα στο σχολείο», αναφέρει η απόφαση. «Και ο πατέρας δεν μπορεί να τη βοηθήσει».

Ο νόμος περί αμβλώσεων της Φλόριντα απαιτεί από τους γονείς να συναινέσουν προτού μία ανήλικη προχωρήσει σε άμβλωση.

Αλλά οι ανήλικοι μπορούν επίσης να παρακάμψουν την απαίτηση συναίνεσης ζητώντας παραίτηση από τον δικαστή πολιτειακού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου, ο κηδεμόνας της εφήβου υποστηρίζει την επιθυμία της να κάνει έκτρωση.

Ο κυβερνήτης Ron DeSantis το 2020 υπέγραψε νόμο που καθιστούσε τη γονική συναίνεση για άμβλωση, προϋπόθεση για τους ανηλίκους.

Ο νέος νόμος ήταν μια νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους που προσπαθούσαν εδώ και καιρό να ανατρέψουν το δεδικασμένο, που έθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας το 1989, όταν απέρριψε έναν παρόμοιο νόμο γονικής απαίτησης που κηρύχθηκε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Οι ψηφοφόροι ενέκριναν μια συνταγματική τροποποίηση το 2004 που οδήγησε το Νομοθετικό Σώμα να δημιουργήσει μια απαίτηση γονικής ειδοποίησης, αλλά προβλέπει εξαιρέσεις και τη δυνατότητα στους ανήλικους να ζητούν παραιτήσεις από το δικαστήριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου να αρνηθεί στην έφηβη την άμβλωση αφορούσε μόνο μία από τις περίπου 200 αναφορές που υποβλήθηκαν από ανήλικες, οι οποίες προσπαθούσαν να παρακάμψουν τους νόμους περί γονικής απαίτησης που αποφασίζουν κάθε χρόνο οι δικαστές των δικαστηρίων της Φλόριντα.

Μια ανάλυση του Politico αναφορικά με τις εκθέσεις των δικαστηρίων της Φλόριντα δείχνει ότι η πλειοψηφία αυτών των αιτημάτων εγκρίνεται. Οι δικαστές αρνούνται κατά μέσο όρο 18 από αυτά τα αιτήματα κάθε χρόνο.

Φέτος, το νομοθετικό σώμα της Φλόριντα απαγόρευσε στις εγκύους να κάνουν αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Ο νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία. Αυτός ο νόμος, ωστόσο, είναι διαφορετικός από την απαίτηση γονικής συναίνεσης.

Το αρχικό αίτημα της εφήβου να κάνει άμβλωση χωρίς την άδεια του κηδεμόνα απορρίφθηκε αρχικά από τη δικαστή της περιφέρειας της κομητείας Escambia, Jessica Frydrychowicz, αλλά έγινε δεκτή από το εφετείο που αποτελείται από τρεις δικαστές.

Ωστόσο, ένας εφέτης, ο Scott Makar, πρότεινε μερική διαφωνία, γράφοντας στην απόφαση ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έπρεπε να είχε στείλει την υπόθεση στο κατώτερο δικαστήριο.

«Δεδομένης της αόριστης φύσης της εντολής που αντικατοπτρίζει την προθυμία του δικαστηρίου να ακούσει ξανά την ανήλικη - και τις χρονικές πιέσεις που παρουσιάστηκαν - θα παραπέμψω την υπόθεση στο δικαστήριο», έγραψε ο Makar.

Το δικαστικό σύστημα της κομητείας Escambia, όπου η έφηβη ζήτησε άδεια για άμβλωση, δέχεται κατά μέσο όρο μία έως δύο αναφορές το χρόνο και εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, δεν έχει απορρίψει κανέναν αίτημα, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις.

Η Jane Doe 22-B ωστόσο έχει ακόμα μία χαραμάδα ελπίδας. Ο Makar έγραψε ότι η έφηβη ήταν θλιμμένη από τον πρόσφατο θάνατο ενός φίλου της και ότι η Frydrychowicz ήταν πρόθυμη να επανεκτιμήσει την υπόθεση σε λίγες μέρες.

«Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, φαίνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήθελε να δώσει στην ανήλικη, η οποία βρισκόταν υπό έξτρα άγχος λόγω του θανάτου ενός φίλου, επιπλέον χρόνο για να εκφράσει μια βαθύτερη κατανόηση των συνεπειών της διακοπής μιας εγκυμοσύνης», έγραψε ο Makar.

«Αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι η ανήλικη, τουλάχιστον σε ένα σημείο, λέει ότι ήταν ανοιχτή στο να κάνει παιδί, αλλά αργότερα άλλαξε την άποψή της αφού εξέτασε την ανικανότητά της να φροντίσει ένα παιδί στην τρέχουσα φάση της ζωής της».

Η απόφαση του εφετείου προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών. «Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά αρκετά ώριμη για να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδί;», έγραψε στο Twitter η Δημοκρατική βουλευτής από το Οχάιο Τζόις Μπίτι.

Την άποψή της έσπευσαν να στηρίξουν οι συναδέλφισσές της Μπόνι Γουότσον Κόλμαν (Δημοκρατική, Νιου Τζέρζι) και Κάθριν Κλαρκ (Δημοκρατική, Μασαχουσέτη).

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ