ΕΕ: Πρόστιμο 1 εκατ. € τη μέρα στην Πολωνία, για το πειθαρχικό όργανο του Ανώτατου Δικαστηρίου

ΕΕ: Πρόστιμο 1 εκατ. € τη μέρα στην Πολωνία, για το πειθαρχικό όργανο του Ανώτατου Δικαστηρίου Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ επέβαλε στην Πολωνία πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα, σε απόφαση στο πλαίσιο της διαμάχης των Βρυξελλών με τη Βαρσοβία, για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ έρχεται μετά το αίτημα της Κομισιόν να επιβληθεί πρόστιμο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Πολωνία θα συμμορφωθεί με απόφαση του Ιουλίου. Τότε, το Δικαστήριο της ΕΕ είχε δώσει εντολή για την αναστολή του πειθαρχικού οργάνου για δικαστές της Πολωνίας, το οποίο όμως συνεχίζει να λειτουργεί. 

Το πρόστιμο «είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ένωση, ιδιαίτερα εκείνη του κράτους δικαίου», επεσήμανε το δικαστήριο στην απόφασή του. 

Η Κομισιόν ζητούσε την προστίμου για κάθε ημέρα που η Πολωνία δεν αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της και την ακύρωση των νέων νόμων, που κρίθηκε ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. 

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το πειθαρχικό όργανο του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο το κυβερνών κόμμα έδωσε την εξουσία να τιμωρεί δικαστές. Πολλοί Πολωνοί δικαστές το βλέπου ως ένα μέσο για να τους ασκηθούν πιέσεις, προκειμένου να αποφασίζουν υπέρ των κυβερνητικών αρχών. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέουζ Μοραβιέτσκι, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο ότι θα καταργηθεί το επίμαχο πειθαρχικό όργανο, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, πολλοί παρατήρησαν ότι δεν υπάρχει προσχέδιο νομοσχεδίου για αυτή την κατάργηση. 

Η κόντρα μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας κορυφώθηκε αυτό τον μήνα, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε ότι οι πολωνικοί νόμοι υπερέχουν του ευρωπαϊκού δικαίου σε περιπτώσεις «σύγκρουσης». 

Με πληροφορίες από ΑP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ