ΕΕ: Εμπόδια στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Ανένδοτη η Ουγγαρία

ΕΕ: Γιατί καθυστερεί η υιοθέτηση έκτου πακέτου μέτρων κατά της Ρωσίας – Τα «αγκάθια» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καταλήξει, ακόμα, σε συμφωνία αναφορικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται άλλη μία συνεδρίαση επί του θέματος, με τα «αγκάθια», όμως, να είναι αρκετά.

Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα «αγκάθια»

Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία βάζουν «αναχώματα» στη συμφωνία, ζητώντας εγγυήσεις για την προστασία τους από τις επιπτώσεις στο εμπάργκο πετρελαίου. 

Η Βουδαπέστη, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU».

Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια.

Παράλληλα, ο Μαμέρ επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών, που ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, σε βίντεο-μήνυμα, πως «θεωρούμε ότι είναι εφικτή η θέσπιση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εάν αυτό ισχύει μόνο για τις θαλάσσιες μεταφορές και όχι για τις μεταφορές μέσω αγωγών». 

«Περιμένουμε μια λύση, όχι μόνο όσον αφορά στην αναδιαμόρφωση των διυλιστηρίων μας που θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, όχι μόνο όσον αφορά στην αύξηση της χωρητικότητας του πετρελαιαγωγού [σ.σ. που διέρχεται] από την Κροατία προς την Ουγγαρία που θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά και όσον αφορά στο μέλλον της ουγγρικής οικονομίας, καθώς (...) η παρούσα πρόταση είναι σαν «ατομική βόμβα» για την ουγγρική οικονομία» επεσήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το έκτο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ