Εβραίοι επιβάτες κατηγορούν τη Lufthansa για διακρίσεις

Εβραίοι επιβάτες κατηγορούν τη Lufthansa για διακρίσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Εβραίοι επιβάτες κατηγορούν την Lufthansa για διακρίσεις σε βάρος τους, επειδή η εταιρεία δεν επέτρεψε σε περισσότερους από 100 ανθρώπους να επιβιβαστούν σε πτήση ανταπόκρισης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, την προηγούμενη εβδομάδα. 

Μόνο περίπου 30 άνθρωποι επετράπη να επιβιβαστούν στη δεύτερη πτήση με προορισμό τη Βουδαπέστη, ενώ εκείνοι που αποκλείστηκαν αναγκάστηκαν να βρουν άλλους τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ο λόγος του αποκλεισμού, σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε υπάλληλος της Lufthansa στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ήταν πως στην πρώτη πτήση- από τη Νέα Υόρκη προς τη γερμανική πόλη- άτομα που ταυτοποιήθηκαν ως Εβραίοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της αεροπορικής εταιρείας για τη χρήση μάσκας και με άλλους κανονισμούς. 

Οι περισσότεροι από τους Εβραίους επιβάτες είχαν προορισμό ένα μικρό χωριό στην Ουγγαρία για το ετήσιο μνημόσυνο ραβίνου που πέθανε πριν από 97 χρόνια και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 4 Μαΐου από το αεροδρόμιο JFK. Ο Ντέιβιντ Λαντάου ταξίδευε με τη σύζυγό του στη business class. Σύμφωνα με τον 49χρονο, ο πιλότος ανακοίνωσε την ενόχληση των αεροσυνοδών για επιβάτες που αρνούνταν να συμμορφωθούν με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με ανθρώπους που μπλόκαραν χώρους για να προσευχηθούν. Προειδοποίησε ότι όποιος δεν υπακούει το πλήρωμα θα έχει πρόβλημα με την ανταπόκριση. 

Επιβάτες που μίλησαν με την Washington Post είπαν πως όταν έφτασαν στη πύλη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης παρατήρησαν ότι εκεί υπήρχαν περίπου 20 αστυνομικοί. Η παρουσία τους εκεί ήταν για «προληπτικούς λόγους» και κανένας δεν συνελήφθη, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να ταυτοποιηθούν οι επιβάτες που δεν ακολουθούσαν τους κανονισμούς στην πρώτη πτήση, σύμφωνα με την αστυνομία του αεροδρομίου. 

Σε ένα από τα βίντεο από το αεροδρόμιο, ο Γίτζι Χάλπερν- ένας από τους επιβάτες- λέει σε εργαζόμενη στη Lufthansa: «Φορούσα μάσκα όλη την ώρα. Γιατί μπήκα μαζί τους;». Η υπάλληλος του απαντά πως «Όλοι έπρεπε να την πληρώσουν για μερικούς, που δεν συμμορφώθηκαν» και σημειώνει «Ήταν Εβραίοι που δημιούργησαν τα προβλήματα». 

Ο Χάλπερν διαμαρτυρήθηκε πως ο διαχωρισμός όλων των Εβραίων της πτήσης είναι αποτροπιαστική και αντισημιτική κίνηση και η υπάλληλος του απάντησε ότι το ίδιο θα συνέβαινε αν επρόκειτο για Αφρικανούς ή Πολωνούς. 

Στην πτήση από τη Νέα Υόρκη προς τη Φρανκφούρτη, ο Χάλπερν είδε τις αεροσυνοδούς να επιπλήττουν τρεις επιβάτες που αρνούνταν να φορέσουν μάσκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας ήταν Εβραίος και οι άλλοι ένας άνδρας και μια γυναίκα που κάθονταν μαζί και μιλούσαν γερμανικά. 

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, η Lufthansa άρχισε να καλεί ονομαστικά κάποια άτομα να επιβιβαστούν στην πτήση για τη Βουδαπέστη και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί στους υπόλοιπους να μπουν στο αεροπλάνο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. 

Μετά το συμβάν, η Lufthansa σε ανακοίνωση παραδέχθηκε ότι η απαγόρευση θα έπρεπε να περιοριστεί στους επιβάτες που δεν συμμορφώθηκαν με τους κανονισμούς. «Ζητάμε συγγνώμη σε όλους τους επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν με αυτή την πτήση, όχι μόνο για την ταλαιπωρία αλλά και για την προσβολή που προκλήθηκε», ανέφερε η εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι επανεξετάζει τα γεγονότα και τις συνθήκες εκείνης της ημέρας.  

«Αυτό που συνέβη σε συνάδει με τις πολιτικές ή της αξίες της Lufthansa. Έχουμε μηδενική ανοχή για τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής», τόνισε ακόμη η αεροπορική εταιρεία. 

Η παρέα του Γίτζι Χάλπερν αναγκάστηκε να πληρώσει 800 δολάρια το άτομο για να ταξιδέψει από τη Φρανκφούρτη προς τη Βιέννη με τη LOT Polish Airlines. Από εκεί πήραν ταξί για τα σύνορα, όπου τους περίμεναν λεωφορεία για να τους πάνε στο χωριό. Έφτασαν ,ε 10 ώρες καθυστέρηση και έχασαν την τελετή. 

Ο Γκέρσον Νέουσταντ πλήρωσε 730 δολάρια για να ταξιδέψει με πτήση της Lufthansa στη Βιέννη και από εκεί οδήγησε έως το χωριό που έγινε η τελετή. Όμως, όταν την επόμενη ημέρα επιχείρησε να γυρίσει στις ΗΠΑ, ενημερώθηκε ότι δεν ήταν έγκυρο το εισιτήριό του, επειδή δεν είχε κάνει το πλήρες ταξίδι έως τη Βουδαπέστη. Αυτό του κόστισε 1.100 δολάρια για νέο εισιτήριο επιστροφής με τη γερμανική εταιρεία. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ