ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη δοκιμασία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη δοκιμασία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκτίμησε κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ίσως τη «μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «καταστρέφει ζωές, παρασύρει την ανάπτυξη και ενισχύει τον πληθωρισμό». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλα τα κράτη «να μην παραδοθούν στις δυνάμεις του γεωοικονομικού κατακερματισμού που θα κάνουν τον κόσμο μας φτωχότερο και πιο επικίνδυνο».

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για παγκόσμια ύφεση.

Η κινεζική παραγωγή έχει πληγεί λόγω των lockdowns, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ο πληθωρισμός επηρεάζει δραματικά το κόστος ζωής ενώ σε χώρες που ανήκουν στον λεγόμενο «αναδυόμενο» κόσμο εντοπίζονται ήδη ελλείψεις στα τρόφιμα.  

Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε όλες τις χώρες να περιορίσουν τα εμπόδια στο εμπόριο, να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών.

Μιλώντας στους Financial Times από το Νταβός της Ελβετίας, η Ναταλί Τζαρέσκο, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, προειδοποίησε με τη σειρά της ότι σύντομα όλος ο κόσμος θα αισθανθεί τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ