Δικαστές σε Φλόριντα και Κεντάκι μπλοκάρουν προσωρινά τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Δικαστές σε Φλόριντα και Κεντάκι μπλοκάρουν προσωρινά τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Δικαστήρια στις ΗΠΑ μπλοκάρουν τις συντηρητικές πολιτείες που επιβάλλουν την ομοσπονδιακή απαγόρευση για την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα δικαστές σε Φλόριντα και Κεντάκι μπλόκαραν προσωρινά την επιβολή της απαγόρευσης μετά την απόφαση που κατάργησε τη συνταγματική προστασία για τα δικαιώματα των αμβλώσεων την περασμένη εβδομάδα.

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου Τζον Κούπερ δέχθηκε την Πέμπτη μια αίτηση από ομάδες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στη Φλόριντα, που θα «παγώσει» προσωρινά τον πολιτειακό νόμο της απαγόρευσης μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Στο Κεντάκι, ο δικαστής Μιτς Πέρι επέβαλε προσωρινή περιοριστική εντολή στις πολιτειακές αρχές, που τις εμποδίζει να ενεργοποιήσουν την απόφαση, που τέθηκε αυτόματα σε ισχύ μετά την κατάργηση του Roe v Wade του 1973.

Μετά την ανατροπή του επί 50 χρόνια ισχύοντα νόμου σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση, ομάδες για τα δικαιώματα στις αμβλώσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να αμφισβητήσουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να επεκτείνουν τους περιορισμούς των αμβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτά τα περιοριστικά μέτρα τίθενται τώρα σε ισχύ ή αναμένεται να ισχύσουν σε 22 πολιτείες.

Τα κρατικά δικαστήρια στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και τη Γιούτα έχουν επίσης μπλοκάρει την ομοσπονδιακή απόφαση από την περασμένη εβδομάδα. Οι πάροχοι αμβλώσεων πιέζουν για παρόμοια βήματα στο Αϊντάχο, το Οχάιο, τον Μισισιπή και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Τον Απρίλιο, ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, πιθανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024, υπέγραψε την απαγόρευση των αμβλώσεων για τις 15 εβδομάδες κύησης.

Μετά την ανατροπή του Roe v. Wade ο Ντε Σάντις είπε ότι η απόφαση «απάντησε στις προσευχές» εκατομμυρίων Αμερικανών.

Περίπου το 37% των Αμερικανών στηρίζουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, ο δικαστής Κούπερ είπε την Πέμπτη ότι η Φλόριντα απέτυχε να παράσχει «πειστικά και αξιόπιστα στοιχεία» ότι ο νόμος «επιδεικνύει ένα επιτακτικό κρατικό συμφέρον για προστασία».

Η Planned Parenthood και αρκετές κλινικές αμβλώσεων στη Φλόριντα είχαν υποστηρίξει ότι το σύνταγμα της πολιτείας της Φλόριντα εγγυάται στις γυναίκες το δικαίωμα να κάνουν έκτρωση έως και τις 24 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Σε δήλωσή του η πρόεδρος της Planned Parenthood Federation of America,  Alexis McGill Johnson, είπε ότι η δικαστική απόφαση προσφέρει μια «έκφραση ελπίδας» για τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, προσθέτοντας ότι η απόφαση «δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κρίσιμη στιγμή.

Με πληροφορίες του Reuters/Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ