Βραζιλία: Σχεδόν ένα εκατ. πολίτες προειδοποιούν ότι η δημοκρατία «βρίσκεται σε κίνδυνο»

Βραζιλία: Σχεδόν ένα εκατ. πολίτες προειδοποιούν ότι η δημοκρατία «βρίσκεται σε κίνδυνο» Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου - Φωτ.: EFE.
0

Η δημοκρατία της Βραζιλίας αντιμετωπίζει μια στιγμή «τεράστου κινδύνου», όπως αναφέρει ένα μανιφέστο που έχει υπογραφεί από σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες εν μέσω ανησυχιών ότι ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου ίσως αρνηθεί την αποδοχή πιθανής ήττας του στις εκλογές του Οκτωβρίου. 

Το εν λόγω μανιφέστο (υποστηρικτές του οποίου περιλαμβάνουν σημαντικές προσωπικότητες στις επιχειρήσεις, την πολιτική, την επιστήμη και τις τέχνες) έρχεται μετά την κλιμάκωση των επικρίσεων του Μπολσονάρου απέναντι στο εκλογικό σύστημα της χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους «για τελευταία φορά» πριν από τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου.

Οι ενέργειες του Μπολσονάρου έχουν τροφοδοτήσει φόβους ότι ο ακροδεξιός λαϊκιστής μπορεί να επιδιώξει να μιμηθεί το πολιτικό του είδωλο, τον Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα ή υποκινώντας μια αναταραχή όπως αυτή της εισβολής στο αμερικανικό Καπιτώλιο.  

Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως ο Μπολσονάρου θα ηττηθεί στις εκλογές από τον αριστερό πρώην πρόεδρο, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το μανιφέστο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια ιστορική διακήρυξη του 1977 που κατήγγειλε τη δικτατορία της Βραζιλίας (1964-1985), αναφέρει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια στιγμή τεράστιου κινδύνου για τη δημοκρατική ομαλότητα». Οποιαδήποτε προσπάθεια υποκίνησης βίας ή προώθησης «ρήξης με τη συνταγματική τάξη» θα ήταν «απαράδεκτη», σημειώνεται μεταξύ άλλων. 

«Πρόσφατα είδαμε πώς οι αυταρχικές ανοησίες θέτουν σε κίνδυνο την αιωνόβια δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, οι προσπάθειες να διαταραχθεί η δημοκρατία και η πίστη των πολιτών στην αξιοπιστία της [εκλογικής] διαδικασίας δεν πέτυχαν, και ούτε θα πετύχουν εδώ», αναφέρει το έγγραφο, που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τρεις πρώην προέδρους της χώρας.

Το πρωί της Πέμπτης, εκατοντάδες ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο για να ακούσουν το μανιφέστο να διαβάζεται δημόσια για πρώτη φορά.

Ταυτόχρονες αναγνώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Μπέλο Οριζόντε και Ρίο. Συγκεκριμένα, μεγάλο πλήθος φοιτητών, ακτιβιστών και ακαδημαϊκών γέμισε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ρίο για να ακούσει την ανακοίνωση, πλαισιωμένο από πανό που έγραφαν: «Η δημοκρατία είναι ζωή».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Μαργαρίτα: Ποια είναι η «Θεία Νταίζη» της Ευρώπης- «Μην μας θάψετε μαζί», είπε ο άντρας της

Διεθνή / Βασίλισσα Μαργαρίτα: Ποια είναι η κακότροπη «θεία Νταίζη» της Ευρώπης- «Μην μας θάψετε μαζί», είχε πει ο άντρας της

Πώς η βασίλισσα της Δανίας εξελίχθηκε από ένα κακότροπο κορίτσι σε μια καλλιτέχνιδα με σπουδές στο Κέιμπριτζ και μανιώδη καπνίστρια εν μέσω μιας ταραχώδους σχέσης με τον σύζυγό της
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ