Αποκαλυπτικές συνομιλίες Ρώσων στρατιωτών: «Έχουμε εντολή να σκοτώνουμε όποιον βλέπουμε» - «Ο Πούτιν είναι ανόητος»

Αποκαλυπτικές συνομιλίες Ρώσων στρατιωτών: «Έχουμε εντολή να σκοτώνουμε όποιον βλέπουμε» - «Ο Πούτιν είναι ανόητος» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT
0

Ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στη Ρωσία έφεραν στο «φως» οι New York Times. 

Το αμερικανικό μέσο έχει αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και υποκλάπηκαν από τις ουκρανικές Υπηρεσίες. Τα στοιχεία των συνομιλητών και η γνησιότητα των ηχητικών επαληθεύτηκαν ύστερα από δίμηνη έρευνα. 

Οι στρατιώτες περιγράφουν μακάβριες σκηνές με νεκρούς αμάχους στους δρόμους, καταφέρονται κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταγγέλλοντας πως έπεσαν θύματα απάτης, αλλά και παραδέχονται δολοφονίες πολιτών, που ίσως αποκάλυπταν τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων. 

Δεν λείπουν και όσοι καυχιούνται για τις επιδόσεις τους στο πεδίο των μαχών, αλλά και τη λεηλάτηση σπιτιών Ουκρανών. Μερικοί αναφέρουν πως μένουν στα σπίτια τους, φορούν τα ρούχα τους ακόμα και κλέβουν χρήματα που τυχόν βρίσκουν, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για τα όσα αναφέρει ο Τύπος για τα διατρέξαντα. 

«Χάνουμε τον πόλεμο» λέει ένας και παραδέχεται πως «το μισό Σύνταγμά μας έχει χαθεί». «Μας δόθηκε εντολή να σκοτώνουμε όποιον βλέπουμε» ομολογεί, μεταφέροντας την ανατριχιαστική εντολή που δέχθηκε η ομάδα του. 

«Μόλις μας είπαν πού θα πάμε, υπάρχουν πολλοί άμαχοι τριγύρω. Και μας έδωσαν εντολή και σκοτώνουμε όποιον βλέπουμε. Γιατί μπορεί να μαρτυρήσουν την τοποθεσία μας. Σκοτώστε όποιον πολίτη περνάει από δίπλα σας και σύρετέ τον στο δάσος. Έχω ήδη γίνει δολοφόνος. Γι' αυτό δεν θέλω να σκοτώσω άλλους ανθρώπους, ειδικά αυτούς που θα πρέπει να κοιτάξω στα μάτια».  

«Ο Πούτιν είναι ανόητος. Θέλει να κατακτήσει το Κίεβο, Αλλά, δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε» δηλώνει. 

Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή, οι στρατιώτες φαίνεται πως αντιλήφθηκαν πως δεν ήταν δυνατή η κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έστησαν ενέδρες και απόκοψαν τη βασική οδό πρόσβασης στο Κίεβο, οι Ρώσοι στρατιώτες λένε σε συγγενείς τους ότι η στρατηγική αποτυγχάνει. Εκφράζουν την έκπληξή τους για τις «επαγγελματικές» ουκρανικές δυνάμεις και παραδέχονται ευθέως πως «χάνουμε». 

«Δεν μπορούμε να πάρουμε το Κίεβο. Απλώς καταλαμβάνουμε χωριά» σημειώνει ένας, ενώ υπήρχαν και καταγγελίες πως οι ιθύνοντες επιθυμούσαν απλώς να «κοροϊδέψουν όσους βλέπουν τηλεόραση. "Όλα είναι καλά, δεν υπάρχει πόλεμος, μόνο μία ειδική επιχείρηση". Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ένας γ@@@@@@@ς πόλεμος». 

Στα τηλεφώνημά τους σε φίλους και συγγενείς, οι Ρώσοι κάνουν λόγο για δρόμους γεμάτους πτώματα. 

«Υπάρχουν πτώματα στον δρόμο. Άμαχοι ξαπλωμένοι τριγύρω (σ.σ. νεκροί). Είναι άρρωστο» δηλώνει ένας, και συμπληρώνει: «Τα πάντα ήταν λεηλατημένα. Ήπιαν όλο το αλκοόλ. Και πήραν όλα τα μετρητά». 

Καταγγέλλει, δε, πως έπεσε θύμα απάτης για να πάει στην Ουκρανία. «Μας κορόιδεψαν σαν να είμαστε μικρά παιδιά. Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Μας είπαν πως θα πάμε για εκπαίδευση. Αυτοί οι μπάσταρδοι δεν μας είπαν τίποτα».

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ