Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: «Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» η προσάρτηση από τη Ρωσία

Ανακοινώσεις Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: «Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» η προσάρτηση από τη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ
0

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, αλλά και το αίτημα της Ουκρανίας για επίσπευση της ένταξής της στη βορειοατλαντική συμμαχία. 

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε αναφορά σε «παράνομη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους» από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τη τη μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Τα ψευδή δημοψηφίσματα οργανώθηκαν στη Μόσχα» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η ενέργεια αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν κι ούτε θα αναγνωρίσουν κανένα από αυτά τα εδάφη ως ρωσικό» διεμήνυσε. 

«Είναι η δεύτερη φορά που η Ρωσία καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος» ανέφερε ο γ.γ του ΝΑΤΟ, αποκαλώντας την κλιμακούμενη σύρραξη «ένα βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας». 

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος διεμήνυσε πως «η πόρτα είναι ανοιχτή». «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίζει τον δικό της δρόμο» ανέφερε, υπενθυμίζοντας, όμως, πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε συνομιλία με τον σύμβουλο του Λευκού για θέματα ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, με τον οποίο συζήτησαν τα περί προσάρτησης, αλλά και το πιθανολογούμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Μετά την προφανή δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, συζήτησαν την προστασία υποδομών κρίσιμης σημασίας» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ