Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να «φρενάρει» την απόφαση;- Τα επόμενα βήματα

Διαμαρτυρία για τις αμβλώσεις Facebook Twitter
Φωτ: Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images
0

Η δημοσιογράφος Λίντα Γκρινχάουζ σε άρθρο γνώμης στους NYTimes, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, έγραψε: «Το έκαναν επειδή μπορούν. Ήταν τόσο απλό».

Εχθές, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανατρέποντας την υπόθεση-ορόσημο Roe v Wade μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Για χρόνια, η προοπτική της ανατροπής του Roe v. Wade ήταν μια αφηρημένη έννοια για πολλούς Αμερικανούς - μια οδυνηρή αλλά μακρινή ανησυχία για ορισμένους και ένας μακροπρόθεσμος στόχος για άλλους. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση τερμάτισε την εποχή της δυσπιστίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο συνεπειών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την ημέρα «θλιβερή για το έθνος», κάνοντας λόγο για «βάναυση» την απόφαση, ιδίως για τις γυναίκες που η εγκυμοσύνη τους αποτελεί αποτελεί αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. 

Πλέον, μεγάλο μέρος των Αμερικανών ανησυχεί για το αύριο που ξημερώνει και πολλοί διερωτώνται αν με αυτή την απόφαση άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. 

Ήδη, ένας από τους δικαστές που συμφώνησαν για την κατάργηση των αμβλώσεων, ο Κλάρενς Τόμας, παρουσίασε ένα σκεπτικό που προκαλεί ανησυχία για την τύχη άλλων δικαιωμάτων, όπως της αντισύλληψης και τους γάμους ανθρώπων του ίδιου φύλου.

«Στα μελλοντικά θέματα» που αφορούν την ιδιωτική ζωή «θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία», γράφει ο Κλάρενς Τόμας στα προσωπικά σχόλιά του, που συνοδεύουν την απόφαση.

Μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να «φρενάρει» την απόφαση για τις αμβλώσεις;

Το ερώτημα, πλέον, είναι τι μπορεί να κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να σταματήσει την απόφαση.

Όπως γράφει ο Guardian, η πιο αποτελεσματική προστασία από τις απαγορεύσεις αμβλώσεων των πολιτειών είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος, ο οποίος προηγείται από αυτές.

Η κοινή γνώμη ευνοεί μια τέτοια νομοθεσία, καθώς το 85% των Αμερικανών πιστεύει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.

Ένας τέτοιος νόμος χρειάζεται την πλειοψηφική υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πλειοψηφία 60 ψήφων στη Γερουσία και την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν για να περάσει. Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστηρίζει ένα καταστατικό για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, όπως και ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπλοκάρουν τους νόμους για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στη Γερουσία, η οποία είναι «σπασμένη στα δύο». 

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια, έχει επανειλημμένα αψηφήσει τη γραμμή του κόμματος για να καταψηφίσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Αυτό αφήνει μόλις 49 Δημοκρατικούς, που δεν αρκεί για την υποστήριξη που απαιτείται για την έγκριση ενός τέτοιου μέτρου.

Για να ξεπεράσουν τη διχασμένη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να σαρώσουν στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κοινή γνώμη ευνοεί τα δικαιώματα των αμβλώσεων, δεν είναι σαφές πώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το ζήτημα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρισε η Σεούλ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πλημμύρισε η Σεούλ

Σήμερα: Πλημμύρισε η Σεούλ • • • η Apple συμμορφώνεται με τις κινεζικές απαιτήσεις • • • κυρώσεις κατά της Τουρκίας; • • • κύριε αστυνόμε, δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι • • • η μεγάλη ανησυχία για τους ημιαγωγούς • • • υποχρεωτικά μαθήματα σεξουαλικής συναίνεσης για ποδοσφαιριστές
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ