Virtual Reality: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας

Virtual Reality: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Το gaming είναι το χόμπι που σας επιτρέπει να ζήσετε σε διαφορετικούς κόσμους, φέρνοντάς σας πιο κοντά σε αυτούς από ποτέ. Με την εικονική πραγματικότητα -«Virtual Reality», τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν το γνωστό VR- ακόμη και η ήδη εντυπωσιακή εμπειρία που προσφέρει ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι μπορεί να αποκτήσει μια ακόμη διάσταση και να εκπλήξει όσο ποτέ πριν.


Μια ακόμη διάσταση στην κυριολεξία, καθώς χάρη στα VR headsets που κυκλοφορούν, υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ για όποιον επιθυμεί να κάνει το βήμα προς μια καινούρια πραγματικότητα. Το πώς επιτυγχάνεται αυτό, είναι αρκετά απλό για όποιον το βλέπει απ' έξω όμως ξεχωριστό για όποιον το ζει. Πρακτικά, μια μάσκα όπου στο σημείο των ματιών ενσωματώνει φακούς και οθόνες εφάπτεται στο πρόσωπό σας, γεμίζοντας το οπτικό σας πεδίο με εικόνες. Η μαγεία «μπαίνει στο παιχνίδι» όταν συνειδητοποιήσετε πως όπου κι αν κοιτάξετε, αντικρίζετε αυτόν τον νέο κόσμο, καθώς οι φακοί παραμορφώνουν το οπτικό σας πεδίο για να μην υπάρχει ίχνος εμποδίου ανάμεσα στον ψηφιακό κόσμο που προβάλλεται και τα μάτια σας.


Η αίσθηση που αποκτάτε φορώντας ένα VR headset είναι ανεπανάληπτη, καθώς οι εφαρμογές στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι αμέτρητες. Αν προτιμήσετε ένα VR headset για υπολογιστή, τότε έχετε πρόσβαση ακόμη και σε πόλεις από όλο τον κόσμο, για να τις εξερευνήσετε σαν να βρισκόσασταν ακριβώς σε εκείνο το σημείο του χάρτη. Μπορείτε να παρευρεθείτε σε θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες, να ζήσετε περιπέτειες φτιαγμένες για εικονική πραγματικότητα οι οποίες κόβουν την ανάσα, όμως εξαλείφουν τον κίνδυνο – ονειρευόσασταν ποτέ να κάνετε bungee jumping χωρίς να πηδήξετε πραγματικά από μια γέφυρα; Βεβαίως, τα video games και η τεχνολογική πρόοδος προχωρούν πολύ συχνά «αγκαζέ» και το VR δε θα μπορούσε να υπολείπεται εξαιρετικών παιχνιδιών, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα του VR headset. Το καλύτερο είναι πως, αν έχετε ήδη μια κονσόλα PlayStation 4 ή PlayStation 5, τότε είστε σχεδόν έτοιμοι να κάνετε το άλμα σε μια νέα πραγματικότητα.

PlayStation VR Headset

Η μάσκα εικονικής πραγματικότητας που έκανε προσιτή και εύκολη την είσοδο οποιουδήποτε στον μαγευτικό κόσμο του VR, δεν είναι άλλη από το PlayStation VR Headset. Ο λόγος που αγαπήθηκε και υιοθετήθηκε ευρέως από το κοινό είναι πως δεν χρειάζεται κάποιο ισχυρό υπολογιστή για να λειτουργήσει ή μεγάλο χώρο για να εγκατασταθούν οι αισθητήρες του. Αν είστε ένας/μία από τους 100+ εκατομμύρια κατόχους PlayStation 4, τότε μπορείτε να πάρετε ένα PSVR και να το συνδέσετε με την κονσόλα σας – λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, θα είστε έτοιμοι να χαρείτε όσα έχει να προσφέρει. Αν, πάλι, είστε κάτοχοι του «φρέσκου» PlayStation 5, τότε το μοναδικό επιπλέον εξάρτημα που θα χρειαστείτε είναι ένας αντάπτορας σύνδεσης.

Virtual Reality: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας Facebook Twitter

Από εκεί κι έπειτα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Συνδέεται με την κονσόλα και την τηλεόραση ενώ απαιτεί και την κάμερα που περιλαμβάνεται στο πακέτο για να παρακολουθεί τις κινήσεις του κεφαλιού αλλά και του χειριστηρίου σας και να τις μεταφράζει σε κινήσεις εντός παιχνιδιού. Η λειτουργία του είναι εξίσου εύκολη υπόθεση, καθώς όταν δεν το χρησιμοποιείτε, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε κι απλά να αποσυνδέσετε τα 2 απαραίτητα καλώδιά του ώστε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια, άρα δεν καταλαμβάνει χώρο από το σαλόνι, για παράδειγμα.


Το μεγάλο θετικό του PlayStation VR είναι πως, προερχόμενο από την Sony που κατασκευάζει και την κονσόλα στην οποία λειτουργεί το PSVR, διαθέτει τεράστια γκάμα παιχνιδιών για να διαλέξετε και να βυθιστείτε μέσα στους κόσμους τους. Ήρεμες, παιχνιδιάρικες περιπέτειες σε παραμυθένιους κόσμους, όπως το Moss ή το Paper Beast, σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Για πολλούς, τα καλύτερα παιχνίδια είναι εκείνα που προσφέρουν ένα αίσθημα γαλήνης, μακριά από την καθημερινότητα που πιέζει ή κουράζει. Για άλλους, μια επική περιπέτεια είναι λυτρωτική, κι έτσι το κυνήγι δράκων εκτοξεύοντας πανίσχυρα ξόρκια είναι ο δικός τους τρόπος να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα. Ό,τι κι αν αναζητάτε, είτε είστε ήδη gamer είτε το PSVR αποτελέσει τον καταλύτη για την είσοδό σας στον χώρο του gaming, είναι βέβαιο πως υπάρχει πληθώρα παιχνιδιών για κάθε γούστο.

PlayStation Move

Τα χειριστήρια που μετατρέπουν την εικονική πραγματικότητα σε κάτι πιο χειροπιαστό. Ένα ζευγάρι PlayStation Move είναι ο ιδανικός σύντροφος κάθε PSVR headset, καθώς αντί για το παραδοσιακό κι αγαπημένο μεν, συμβατό δε χειριστήριο DualShock που συνοδεύει την κονσόλα, θα κρατάτε ένα χειριστήριο φτιαγμένο για εικονική πραγματικότητα σε κάθε χέρι. Αυτό, με τη σειρά του, θα μεταμορφώνεται σε κάτι διαφορετικό ανάλογα με τη χρήση του, οπότε εντός παιχνιδιού μπορεί να βλέπεις ένα τόξο, ένα μαγικό ραβδί ή οτιδήποτε χρειάζεται ο χαρακτήρας σου για να ανταπεξέλθει.

Virtual Reality: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας Facebook Twitter

Φτιαγμένα για να χρησιμοποιούνται με PSVR, τα χειριστήρια Move μεταφέρουν κάθε σας κίνηση μέσα στο παιχνίδι με εκπληκτική ακρίβεια, δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να απολαύσετε κάτι που ενδεχομένως κάνατε συχνά σαν να είναι η πρώτη φορά – διότι θα μεταμορφωθεί σε κάτι ολοκαίνουριο. Το πολυαγαπημένο The Elder Scrolls V: Skyrim, για παράδειγμα, παραμένει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια ρόλων όλων των εποχών και βάσει των πωλήσεών του, οι πιθανότητες λένε πως αν δεν το έχετε ήδη παίξει, τότε τουλάχιστον το γνωρίζετε. Χάρη στην φοβερή ενσωμάτωση των PS Move, η έκδοση του Skyrim για PSVR θα σας κάνει άριστους ξιφομάχους ή τοξότες, απαιτώντας να χρησιμοποιείτε και τα δύο σας χέρια για να μιμείστε πραγματικές κινήσεις όπως το σημάδι με το τόξο ή την άμυνα με την ασπίδα σας.


Το πιο πρόσφατο Iron Man VR, ένα εξίσου δημιουργικό παιχνίδι ως προς την ενσωμάτωση των PS Move, σας βάζει στην εμβληματική στολή του Iron Man για να βιώσετε από πρώτο χέρι δραματικές εναέριες μονομαχίες σε μεγάλες ταχύτητες. Χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια Move σε συνδυασμό με το PlayStation VR, νιώθετε πως πραγματικά βρίσκεστε μέσα στην παντοδύναμη στολή και κυριαρχείτε στους αιθέρες.

Sony Gold Wireless Headset

Πάντοτε σημαντικό κομμάτι του παζλ που συνθέτει μια αξέχαστη εμπειρία παιχνιδιού, ο ήχος είναι διόλου αμελητέα υπόθεση για την εικονική πραγματικότητα. Αντιθέτως, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσετε το PSVR μαζί με το Sony Gold Wireless Headset, δεν θα υπάρχει γυρισμός σε έναν κόσμο χωρίς ακουστικά. Στην πράξη, οποιοδήποτε παιχνίδι κι αν δοκιμάσετε με το PSVR σας, η μουσική και τα ηχητικά εφέ θα συμβάλλουν τα μέγιστα για να κάνουν πιο ρεαλιστική την εικονική πραγματικότητα, άρα δεν υπάρχει παιχνίδι που δε θα επωφελούταν από το Sony Gold Wireless Headset.

Virtual Reality: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας Facebook Twitter

Εντελώς ασύρματα και με τη δυνατότητα να παράγουν ήχο surround, τα Gold ακουστικά της Sony είναι «χρυσάφι». Πολλά παιχνίδια για το PSVR υπολογίζουν την κατεύθυνση στην οποία κοιτάει ο παίκτης για να προσφέρουν κατευθυντικό ήχο, ώστε ένας θόρυβος που προέρχεται από πίσω σας να ακούγεται πειστικός και να συμβάλλει στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Είναι φυσικό επόμενο πως, με ένα ποιοτικό ζευγάρι ακουστικών όπως τα Gold, τέτοιες στιγμές μετατρέπονται σε έντονες, αξέχαστες εμπειρίες και δη για συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών που στηρίζονται πολύ στον ακουστικό τους τομέα για να σε βάλουν στο κλίμα. Το άκρως τρομακτικό Resident Evil VII Biohazard είναι από τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε εξ ολοκλήρου σε PSVR, αλλά απαιτεί «γερό» στομάχι για να τα καταφέρετε. Οι σκοτεινοί διάδρομοι των ρημαγμένων σπιτιών και οι βάλτοι της αμερικανικής εξοχής αποτελούν αφιλόξενα περιβάλλοντα που παγώνουν το αίμα όταν τα επισκέπτεστε φορώντας το PSVR. Αν προσθέσουμε και τον τρισδιάστατο ήχο των ακουστικών Sony Gold, τότε έχουμε ένα παιχνίδι που λίγοι θα αντέξουν ως το τέρμα, για τον εξής απλούστατο λόγο: η απόλυτη βύθιση σε αυτό αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να σας προσφέρει.

Virtual Reality: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας Facebook Twitter

Αν οι βάλτοι και τα ζόμπι δεν είναι το φόρτε σας, τότε η μουσική ίσως τραβήξει το ενδιαφέρον σας. Το μουσικό παιχνίδι Beat Saber σας προκαλεί να χτυπάτε χρωματιστά κουτιά στον ρυθμό της μουσικής, με κάθε ένα από τα PS Move που κρατάτε να έχουν διαφορετικό χρώμα και επομένως, να απαιτούν άριστο συγχρονισμό μυαλού με μάτια και χέρια. Πέρα από το εθιστικό, διασκεδαστικό του gameplay, το Beat Saber έχει την τύχη να περιλαμβάνει εκπληκτικά τραγούδια που θα εκτιμήσετε πλήρως με τα κατάλληλα ακουστικά.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γεώργος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Άκου την επιστήμη / Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ